Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Racuchy z jabłkami i śliwkami


Racuchy, jakie jadało się w moim domu rodzinnym, czyli mnóstwo owoców i mało ciasta. Taką wersję lubię najbardziej! Są pyszne zarówno z samymi jabłkami, jak i z mieszanymi owocami - śliwki pasują do nich idealnie.

Składniki na co najmniej 4 porcje:

Ciasto:
  • Jajka - 2szt
  • Mleko - 1 szklanka niepełna
  • Mąka pszenna - 1,5 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Cukier (opcjonalnie) - 1 łyżka
  • Cynamon (opcjonalnie) - 1 łyżeczka
  • Olej do smażenia
Owoce:
  • Jabłka - 10szt
  • Śliwki - 8szt
  • Łącznie wyszło mi 900g już obranych owoców
Przed podaniem:
  • Cukier puder, jogurt lub syrop klonowy

 

Składniki na ciasto mieszamy dokładnie. Odstawiamy na co najmniej 15 minut.

Owoce kroimy na kawałki (jabłka obieramy). Kawałki owoców powinny być wielkości na jednego gryza.

Owoce dodajemy do ciasta i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Wystarczy, aby placuszki składały się z 2-3 łyżek ciasta.
Racuchy smażymy do zarumieniania z obu stron. Odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem, polewamy jogurtem lub syropem klonowym.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty