Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Gęsta zupa warzywna z klopsikami


Bardzo konkretne danie z mnóstwem warzyw i delikatnymi klopsami.

Składniki na 5-6 porcji:

Zupa:
  • Cebula - 2szt
  • Kalarepka - 1szt
  • Marchew - 3szt
  • Seler - 1/4 szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Seler naciowy - 4 łodygi
  • Pieczarki - 300g
  • Kapusta biała - 1/4 główki
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Pomidory (mogą być z puszki) - 400g
  • Bulion - 1l
  • Ryż - 100g
  • Pasta paprykowa - 1 łyżka
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • sól, pieprz, chilli, pieprz ziołowy
Klopsy:
  • Mięso wieprzowe mielone - 500g
  • Jajko - 1szt
  • Pieprz, sól
  • Bułka tarta - 3 łyżki

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę lub plasterki, czosnek przeciskamy. Warzywa zalewamy bulionem, pomidorami z puszki i gotujemy, aż marchew zmięknie. Dodajemy ryż, potem obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowy, koncentratem, pastą paprykową i chilli. W razie potrzeby dodajemy wody. Gotujemy do miękkości ryżu.

Klopsy:
Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przyprawami i bułką tartą. Odrywamy po kawałku mięsa i formujemy kulki. Ja zrobiłam 20 małych klopsów.

Do gotującej się zupy wkładamy klopsiki i mieszamy delikatnie, aby ich nie uszkodzić. Gotujemy jeszcze 10 minut, co jakiś czas mieszając.

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty