Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Najlepsze ciasto z owocami

 

 

Ciasto z babcinego przepisu. Najlepiej smakuje z kwaśnymi owocami. Ja dodałam jeżyny i wiśnie, ale sprawdzą się też maliny czy porzeczki. Jest pyszne i zawsze się udaje!

Składniki:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Jajka - 4szt
  • Cukier - 250g
  • Jogurt naturalny (lub śmietana) - 3/4 szklanki
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Owoce - 400g - u mnie po 200g jeżyn i wiśni
  • Naturalny aromat waniliowy
  • Cukier puder do posypania

Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z łyżką cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, aż będą białe i puszyste. Do masy żółtkowej dodajemy olej, jogurt, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz aromat. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pianę z białek. Na końcu do ciasta dodajemy owoce. Mieszamy delikatnie, aby owoce pozostały w całości.
Ciasto wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 22x28cm).

Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


 

 

Komentarze

  1. szybkie i pyszne czegóż chciec więcej

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym takie ciasto z chęcią ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Już nie mogę się doczekać świeżych owoców z ogródka ;)

      Usuń
  3. Super ciasto, też często je piekę latem z różnymi owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za przypomnienie tego przepisu bardzo Ci dziękuję! Genialne ciasto z owocami, które zawsze piekła Mama.
    Przepis już zapisuję.
    Pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. To najlepsze i najszybsze ciasto z owocami. Jak nie mam pomysłu to zawsze to piekę.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty