Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Makaron z indykiem w kremowym sosie


Niewiarygodnie pyszne danie z kilku składników, do zrobienia w pół godziny. Makaron z indykiem w sosie z mascarpone i pomidorowego pesto.

Składniki na 4 porcje:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 

Indyka kroimy w kostkę. Mięso smażymy na oleju, około 8-10 minut (większe kawałki nieco dłużej). Dodajemy mascarpone i pesto, dokładnie mieszamy. Dusimy w sosie kolejne 5 minut. Po tym czasie doprawiamy, dodajemy ugotowany makaron i razem dusimy jeszcze minutę. 

Podajemy od razu. 




 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty