Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Sałatka makaronowa z halloumi


Sałatka z makaronem, warzywami i serem halloumi. Szybka, prosta i pyszna. Można do niej wykorzystać makaron pozostały z obiadu. 

Składniki na 2 porcje:

  • Makaron grubszy - 100g
  • Oliwki - 10szt
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Suszone pomidory z oleju - 2 plastry
  • Rukola - 2 garście
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Ser halloumi - 4 plastry (ok. 100g)
  • Olej
  • Kapary do dekoracji

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
Pomidory kroimy na połówki, suszone pomidory na paseczki, a oliwki w plasterki. Do pokrojonych warzyw dodajemy rukolę, ostudzony makaron, olej spod pomidorów i bazylię. Mieszamy. Sałatkę wkładamy na 10 minut do lodówki.

Plasterki sera halloumi smarujemy z obu stron olejem smażymy z obu stron do zarumienienia.

Na sałatkę wykładamy ser, dekorujemy kaparem.  


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty