Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z falafelem i granatem

Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafelami. Sprawdzi się na obiad w ciepły dzień lub pudełkowy posiłek do pracy. Składniki: Falafele: Ciecierzyca surowa - 200g Cebula - 1szt Czosnek - 2 ząbki Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz, chilli Przyprawy mielone po 1/2 łyżeczki: kumin, kolendra, kardamon, cynamon Sezam - 2 łyżki Olej do smażenia Sałatka: Sałata lodowa - 1/2 główki Pomidory cherry - 16szt Papryka żółta - 1szt mała Papryka zielona - 1szt mała Granat - pestki z 1/2 szt Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Ocet jabłkowy lub winny - 1 łyżeczka Tahini - 1 łyżeczka Cukier - szczypta Papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/4 łyżeczki  Ciecierzycę zalewamy dużą ilością wody dzień przed przygotowywaniem dania. Falafele robimy tylko z ciecierzycy suchej (nie puszkowej). Namoczoną ciecierzycę odcedzamy i płuczemy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Do masy z cieciorki dodajemy wszystkie przyprawy, sezam i s

Sałatka makaronowa z halloumi


Sałatka z makaronem, warzywami i serem halloumi. Szybka, prosta i pyszna. Można do niej wykorzystać makaron pozostały z obiadu. 

Składniki na 2 porcje:

  • Makaron grubszy - 100g
  • Oliwki - 10szt
  • Pomidory koktajlowe - 10szt
  • Suszone pomidory z oleju - 2 plastry
  • Rukola - 2 garście
  • Olej spod suszonych pomidorów - 1 łyżka
  • Bazylia suszona - 1 łyżeczka
  • Ser halloumi - 4 plastry (ok. 100g)
  • Olej
  • Kapary do dekoracji

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją.
Pomidory kroimy na połówki, suszone pomidory na paseczki, a oliwki w plasterki. Do pokrojonych warzyw dodajemy rukolę, ostudzony makaron, olej spod pomidorów i bazylię. Mieszamy. Sałatkę wkładamy na 10 minut do lodówki.

Plasterki sera halloumi smarujemy z obu stron olejem smażymy z obu stron do zarumienienia.

Na sałatkę wykładamy ser, dekorujemy kaparem.  


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty