Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Ryżowo limonkowe śniadanie

 

Świetny sposób na lekkie śniadanie na ciepło. Płatki ryżowe ze skórką limonkową podane z owocami
 

Składniki dla 2 osób:

  • Płatki ryżowe - 100g
  • Mleko - 220ml
  • Śmietana 18% - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Skórka i sok z połowy limonki
  • Dowolne owoce - u mnie banan, jabłko, gruszka i kiwi

Limonkę sparzamy. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok.

Płatki ryżowe wrzucamy do gotującego się mleka, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu ok. 5 minut, aż będą miękkie. Po ugotowaniu wyłączamy ogień, dodajemy śmietanę, sok i skórkę z limonki (można zostawić odrobinę do dekoracji). Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kolejne 5 minut.

Owoce kroimy i wykładamy na talerz. Dobrym pomysłem jest podgrzanie talerzy np w mikrofali. Wykładamy ryż i dekorujemy skórką.  


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty