Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Puszysta pizza z brokułem, jarmużem i fetą


Pizza (a może zapiekanka?) na grubym, puszystym, maślankowym cieście z pysznymi dodatkami: jarmużem, brokułem, pieczarkami, suszonymi pomidorami i serem feta.

Składniki:

  • Ciasto (na blachę 23x35cm):
  • Maślanka - 400ml
  • Mąka pszenna - 450g
  • Drożdże suche - 6g
  • Cukier- 1 łyżka
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Oliwa lub olej - 2 łyżki
  • Dodatki:
  • Sos pomidorowy - 2 łyżki
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • Brokuł - 250g
  • Jarmuż - garść samych liści
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Cebula - 1szt
  • Pieczarki - 6sz
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól, pieprz
  • Ser feta - 100g
  • Ser mozzarella (u mnie tarta) - 50g
  • Suszone pomidory - 4 plastry

Maślankę lekko podgrzewamy. Dodajemy do niej drożdże, cukier, mąkę, oliwę i na końcu sól. Ciasto długo wyrabiamy. Pojemnik z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Kiedy ciasto rośnie szykujemy dodatki. Na oleju smażymy przeciśnięty czosnek, pokrojoną cebulę, brokuła, jarmuż, pieczarki w plasterkach. Solimy i pieprzymy. Pieczarki puszczą trochę wody, ale trzeba pilnować czy nie jest jej za mało. Smażąc pod przykryciem brokuł zachowa ładny kolor. Smażymy tylko go momentu, aż brokuł lekko zmięknie. Studzimy.


Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy wyrośnięte ciasto. Odstawiamy na 10 minut. Smarujemy sosem, posypujemy ziołami. Na cieście rozkładamy usmażone warzywa z pieczarkami i kawałki suszonych pomidorów. Posypujemy startą mozzarellą i kostkami fety.
 


Pieczemy w 200 stopniach przez 25 - 30 minut.

Pizza jest bardzo puszysta. Świetnie smakuje na świeżo, a nawet odgrzana następnego dnia.


 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty