Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Klopsiki kolendrowe w sosie pomidorowym z mango

 

Lekki klopsiki z mięsa mielonego z dodatkiem kolendry, gotowane w sosie pomidorowym z mango i orientalnymi przyprawami. 

Składniki na 4 porcje:

  • Klopsy:
  • Mięso mielone wieprzowe - 400g
  • Jajko - 1szt
  • Pieprz, sól
  • Pasta kolendrowa - 2 łyżeczki (lub garść świeżej poszatkowanej kolendry)
  • Bułka tarta - 4-5 łyżek
  • Sos:
  • Pomidory - 400g
  • Mango - 100g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone: chilli, kumin, kolendra, trawa cytrynowa
  • Liść kaffir - 4szt
  • Bulion - 150ml
  • Passata lub inny sos pomidorowy - 200g
  • Dodatkowo:
  • Ryż - 200g
  • Curry - 1 łyżeczka

Składniki na klopsy zagniatamy. Ilość bułki tartej będzie zależał od mięsa i wielkości jaj. Ja użyłam 5 łyżek, aby masa była zwarta, ale miękka.
Masę dzielimy i formujemy w kulki. Każdego klopsa wyrabiamy ok pół minuty w rękach, aby potem nie rozpadł się przy gotowaniu.

Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją w wodzie z dodatkiem curry.


Na patelni na oleju smażymy pokrojone pomidory, mango, cebule i przeciśnięty czosnek. Kiedy będą miękki, dolewamy bulion (lub wodę) i sos pomidorowy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Doprawiamy sokiem z cytryny, kaffirem i przyprawami. Jeśli uznacie, że sos jest dla was za gęsty, możecie dodać jeszcze trochę wody.

Delikatnie wkładamy klopsy. Na małym ogniu gotujemy 15 minut, w międzyczasie obracając i mieszając.


 Przed podaniem sos doprawiamy do smaku. Klopsy podajemy z ryżem.


 
 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty