Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Karp pieczony z gorczycą


 Karp w aromatycznych przyprawach z całymi ziarnkami gorczycy i sokiem z limonki. 

Składniki:

  • Karp nieduży - u mnie 600g po oprawieniu
  • Limonka - kilka plasterków i sok z połówki
  • Masło - 20g
  • Przyprawy:
  • gorczyca - 1 łyżeczka
  • sól, cukier - szczypta
  • suszony mielony czosnek i cebula, papryka słodka,
  • pieprz czarny, gałka muszkatołowa, majeranek, oregano.
  • Olej do natłuszczenia formy

Wszystkie przyprawy mieszamy z sokiem z limonki.

Sprawioną rybę smarujemy od środka przyprawami. Układamy plasterki limonki i kawałki masła.

Wkładamy do natłuszczonej formy żaroodpornej. Zamykamy naczynie.  


Rybę pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. W przypadku większego karpia czas pieczenia może wydłużyć się nawet do godziny. Ryba jest dobra, kiedy mięso ładnie odchodzi od ości. 


 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty