Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Szybki makaron z tofu i masłem orzechowym

Makaron wege/vegan w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, aromatyczny i zrobicie go w 20 minut.  Składniki: Makaron wok noodle - 100g Tofu - 180g Por - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryczka ostra - 1szt Imbir korzeń - ok 2-3cm Olej sezamowy - 1 łyżka Sezam czarny i szczypiorek do dekoracji Sos orzechowy: Masło orzechowe - 1 łyżka Sos sojowy (najlepiej ciemny) - 1 łyżka Sos ostrygowy - 1 łyżka (w wersji wegańskiej pominąć) Sok z limonki - 1 łyżeczka Cukier - 1 łyżeczka Przygotowujemy sos. Łączymy masło orzechowe, sos sojowy, ostrygowy, sok z limonki i cukier, dokładnie mieszamy. Czosnek, imbir i papryczkę kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w plasterki. Wrzucamy razem na rozgrzany olej sezamowy i smażymy około 2 minuty, cały czas mieszając. Tofu trzemy na tarce o grubych oczkach i dorzucamy na patelnię. Smażymy, aż tofu lekko się zarumieni, zalewamy sosem. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja używałam makaronu wok noodle, ale moż

Dutch baby orkiszowy z serem i owocami



 Dutch baby to pieczony naleśnik. A właściwie to trochę między naleśnikiem a omletem. Jest lekki i puszysty. Idealnie sprawdzi się na słodkie śniadanie albo obiad. 

Składniki (na bardzo konkretny posiłek dla 2 osób - spokojnie wystarczy dla 3):

  • Naleśnik:
  • Jajka - 3 szt + 3 białka (albo 5 jajek)
  • Mleko - 1/2 szklanki
  • Mąka orkiszowa - 1/2 szklanki
  • Mąka pszenna - 2 łyżki
  • Cukier waniliowy - 1 łyżka
  • Nadzienie:
  • Ser biały - 200g
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżka
  • Owoce - dowolne, u mnie truskawki, maliny, jagody
  • Płatki migdałowe - garść
  • Olej do natłuszczenia patelni 
  • Opcjonalnie cukier puder do posypania   

Do wykonania tego dania jest potrzeba dość głęboka patelnia, której można używać w piekarniku. Moja ma 28cm średnicy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Patelnię smarujemy olejem (dół i boki) i wkładamy na 2 minuty, aby się nagrzała.
Składanki na naleśnika mieszamy trzepaczką. Wylewamy na nagrzaną patelnię i pieczemy 20 minut. W tym czasie boki ciasta wyrosną bardzo mocno. Po wyjęciu opadną, ale ciasto będzie miało kształt miseczki.


Biały ser gnieciemy widelcem. Mieszamy z jogurtem i cukrem. Na upieczonego naleśnika wykładamy ser, owoce i migdały. Wkładamy do piekarnika na kolejne 5 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.



 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty