Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Ziemniaki po bombajsku
Składniki:
- Ziemniaki - ok 1kg obranych
- Olej - 2 łyżki płaskie
- Cebula - 1szt duża
- Czosnek - 4 ząbki
- Pomidor - 1szt duża
- Przyprawy:
- chilli - 1/4 łyżeczki
- kurkuma - 1/4 łyżeczki
- garam masala - 1/2 łyżeczki
- kolendra ziarno - 1/2 łyżeczki
- kumin - 1/2 łyżeczki
- kozieratka - 1/2 łyżeczki
- gorczyca - 1/2 łyżeczki
- liście curry - 1/2 łyżeczki
- imbir mielony - 1/2 łyżeczki
- Liście pietruszki lub kolendry do dekoracji
Zaczynamy od przypraw. Jeśli wszystkie przyprawy macie mielone, możecie je po prostu wymieszać. Jeśli jednak część macie w ziarnach (u mnie gorczyca, kolendra i kozieratka) to należy je rozgnieść w moździerzu.
Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Osobno pomidora kroimy również w kostkę.
Ziemniaki obieramy i myjemy. Jeśli są małe pozostawiamy je w całości, jeśli większe to kroimy na pół. Gotujemy na półtwardo - nie mogą się rozpadać.
Na patelni podgrzewamy olej. Dodajemy przyprawy i smażymy przez około minutę, cały czas mieszając. Przyprawy powinny się uprażyć - wtedy będą najbardziej aromatyczne. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy jeszcze minutę. Teraz dodajemy pomidora i smażymy, aż nadmiar wody wyparuje. Na końcu dodajemy ugotowane ziemniaki. Smażymy, aż się zarumienią. Często mieszamy, aby całe dobrze obtoczyły się w sosie.
Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką lub kolendrą. Ziemniaczki najlepsze są gorące.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje



Świetny pomysł,idealny dla mojego męża. Muszę Mu kiedyś zrobić.
OdpowiedzUsuńJej, nawet nazwa brzmi egzotycznie i zapowiada bombę smaków na podniebieniu :-D
OdpowiedzUsuń