Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Ziemniaki po bombajsku

Ziemniaki po bombajsku

Pyszne, pikantne i niesamowicie aromatyczne bombajskie ziemniaki. Sprawdzę się jako dodatek do obiadu lub samodzielna przekąska.

Składniki:
  • Ziemniaki - ok 1kg obranych
  • Olej - 2 łyżki płaskie
  • Cebula - 1szt duża
  • Czosnek - 4 ząbki
  • Pomidor - 1szt duża
  • Przyprawy:
    • chilli - 1/4 łyżeczki
    • kurkuma - 1/4 łyżeczki
    • garam masala - 1/2 łyżeczki
    • kolendra ziarno - 1/2 łyżeczki
    • kumin - 1/2 łyżeczki
    • kozieratka - 1/2 łyżeczki
    • gorczyca - 1/2 łyżeczki
    • liście curry - 1/2 łyżeczki
    • imbir mielony - 1/2 łyżeczki
  • Liście pietruszki lub kolendry do dekoracji


Zaczynamy od przypraw. Jeśli wszystkie przyprawy macie mielone, możecie je po prostu wymieszać. Jeśli jednak część macie w ziarnach (u mnie gorczyca, kolendra i kozieratka) to należy je rozgnieść w moździerzu.

Ziemniaki po bombajsku

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Osobno pomidora kroimy również w kostkę. 

Ziemniaki obieramy i myjemy. Jeśli są małe pozostawiamy je w całości, jeśli większe to kroimy na pół. Gotujemy na półtwardo - nie mogą się rozpadać.

Na patelni podgrzewamy olej. Dodajemy przyprawy i smażymy przez około minutę, cały czas mieszając. Przyprawy powinny się uprażyć - wtedy będą najbardziej aromatyczne. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy jeszcze minutę. Teraz dodajemy pomidora i smażymy, aż nadmiar wody wyparuje. Na końcu dodajemy ugotowane ziemniaki. Smażymy, aż się zarumienią. Często mieszamy, aby całe dobrze obtoczyły się w sosie.

Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką lub kolendrą. Ziemniaczki najlepsze są gorące.

Komentarze

  1. Świetny pomysł,idealny dla mojego męża. Muszę Mu kiedyś zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jej, nawet nazwa brzmi egzotycznie i zapowiada bombę smaków na podniebieniu :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są rewelacyjne! Bomba smaków to idealne określenie ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty