Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z czerwonej fasoli

Pyszna i niskokaloryczna fasolowa pasta do kanapek. Dodatek suszonych pomidorów i czerwonej cebuli nadaje jej delikatnej słodyczy. Pasta jest bardzo sycąca. Składniki: Fasola czerwona sucha - 80g Suszone pomidory z oleju - 60g Cebula czerwona - 3 średnie Olej - 1 łyżka Sól, pieprz, papryka słodka - do smaku Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie płuczemy, zmieniamy wodę i gotujemy fasolę do miękkości. W szybkowarze gotowałam 22 minuty, w garnku trzeba liczyć co najmniej 45-60 minut. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy (zostawiamy pół szklanki wody z gotowania fasoli!) i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Kiedy fasola jest jeszcze ciepła, rozgniatamy ją widelcem. Można także zmiksować blenderem, ale mi zależało na pozostawianiu większych kawałków fasoli. Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy ją na oleju, aż będzie szklista. Dodajemy do fasoli. Suszone pomidory również kroimy w kostkę i dodajemy do fasoli.  Teraz pastę mieszamy. Dodajemy porcjami wodę z...

Zupa krem z kalafiora z koperkiem i pęczakiem

Zupa krem z kalafiora z koperkiem i pęczakiem

Uwielbiam zupy, a w okresie jesienno-zimowym gęste kremy sprawdzają się najlepiej. Ta zupa z kalafiora z dodatkiem pęczaku jest nie tylko pyszna, ale też bardzo sycąca.

Składniki:

  • Kalafior - 1/2 dużego
  • Marchew - 1szt
  • Pietruszka - 1szt
  • Ziemniak średni - 1szt
  • Śmietana 18% - 150g
  • Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, szczypta gałki muszkatołowej
  • Koperek świeży lub mrożony - 1 duża łyżka
  • Pęczak - 160g


Kaszę pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją.

Kalafiora obieramy z liści i kroimy na większe różyczki. Marchew, pietruszkę  ziemniaka obieramy i kroimy. Wszystkie warzywa razem zalewamy wodą lub bulionem warzywnym. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i gałką. Gotujemy całość na małym ogniu, aż ziemniaki i kalafior będą miękkie. Miksujemy blenderem. Dodajemy śmietanę i ugotowaną kaszę, gotujemy jeszcze 2 minuty. Przed samym podaniem dodajemy posiekany koperek. 

Zupę podajemy gorącą, najlepiej posypaną świeżym koperkiem.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty