Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Kalmary z air fryera
Krążki kalmarów w chrupiącej panierce, ale bez nadmiaru tłuszczu. Taką pyszną przekąskę zrobicie w niecałe pół godziny!
Składniki:
- Krążki kalmarów - 200g (świeże lub rozmrożone)
- Przyprawy do smaku - pieprz, sól, papryka słodka, czosnek granulowany
- Mąka - 2-3 łyżki
- Jajko - 2szt
- Bułka tarta - 4-5 łyżek
- Olej - najlepiej w spryskiwaczu
Sos:
- Majonez - 1 łyżka
- Jogurt naturalny - 1 łyżka
- Sos ostry (u mnie jalapeno) - 1 łyżeczka
- Syrop klonowy lub z agawy - 1 łyżeczka
- Sok z limonki - 1 łyżeczka
- Bazylia suszona - szczypta do dekoracji
Kalmary oczyszczamy, pozbywamy się ewentualnych błon. Myjemy i dokładnie osuszamy. Obsypujemy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Teraz kalmary obtaczamy w mące, po czym strzepujemy jej nadmiar. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Koszyk air fryera spryskujemy delikatnie olejem. Kładziemy kalmary tak, aby się nie stykały i je również spryskujemy olejem.
Smażymy w 180 stopniach przez 8-10 minut (ja miałam bardzo grube krążki i smażyłam 10). W połowie czasu wstrząsamy koszykiem lub obracamy kalmary.
W międzyczasie łączymy wszystkie składniki sosu - majonez, jogurt, ostry sos, syrop klonowy i sok z limonki. Posypujemy bazylią.
Kalmary podajemy od razu po usmażeniu. Są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


Komentarze
Prześlij komentarz