Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z czerwonej fasoli

Pyszna i niskokaloryczna fasolowa pasta do kanapek. Dodatek suszonych pomidorów i czerwonej cebuli nadaje jej delikatnej słodyczy. Pasta jest bardzo sycąca. Składniki: Fasola czerwona sucha - 80g Suszone pomidory z oleju - 60g Cebula czerwona - 3 średnie Olej - 1 łyżka Sól, pieprz, papryka słodka - do smaku Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie płuczemy, zmieniamy wodę i gotujemy fasolę do miękkości. W szybkowarze gotowałam 22 minuty, w garnku trzeba liczyć co najmniej 45-60 minut. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy (zostawiamy pół szklanki wody z gotowania fasoli!) i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Kiedy fasola jest jeszcze ciepła, rozgniatamy ją widelcem. Można także zmiksować blenderem, ale mi zależało na pozostawianiu większych kawałków fasoli. Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy ją na oleju, aż będzie szklista. Dodajemy do fasoli. Suszone pomidory również kroimy w kostkę i dodajemy do fasoli.  Teraz pastę mieszamy. Dodajemy porcjami wodę z...

Kalmary z air fryera

Kalmary z air fryera

Krążki kalmarów w chrupiącej panierce, ale bez nadmiaru tłuszczu. Taką pyszną przekąskę zrobicie w niecałe pół godziny!

Składniki:

  • Krążki kalmarów - 200g (świeże lub rozmrożone)
  • Przyprawy do smaku - pieprz, sól, papryka słodka, czosnek granulowany
  • Mąka - 2-3 łyżki
  • Jajko - 2szt
  • Bułka tarta - 4-5 łyżek
  • Olej - najlepiej w spryskiwaczu

Sos:

  • Majonez - 1 łyżka
  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Sos ostry (u mnie jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy lub z agawy - 1 łyżeczka
  • Sok z limonki - 1 łyżeczka
  • Bazylia suszona - szczypta do dekoracji


Kalmary oczyszczamy, pozbywamy się ewentualnych błon. Myjemy i dokładnie osuszamy. Obsypujemy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem granulowanym. Teraz kalmary obtaczamy w mące, po czym strzepujemy jej nadmiar. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Koszyk air fryera spryskujemy delikatnie olejem. Kładziemy kalmary tak, aby się nie stykały i je również spryskujemy olejem. 

Smażymy w 180 stopniach przez 8-10 minut (ja miałam bardzo grube krążki i   smażyłam 10). W połowie czasu wstrząsamy koszykiem lub obracamy kalmary.

W międzyczasie łączymy wszystkie składniki sosu - majonez, jogurt, ostry sos, syrop klonowy i sok z limonki. Posypujemy bazylią. 

Kalmary podajemy od razu po usmażeniu. Są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty