Polecane

Pasta z czerwonej fasoli

Pasta z czerwonej fasoli

Pyszna i niskokaloryczna fasolowa pasta do kanapek. Dodatek suszonych pomidorów i czerwonej cebuli nadaje jej delikatnej słodyczy. Pasta jest bardzo sycąca.

Składniki:

  • Fasola czerwona sucha - 80g
  • Suszone pomidory z oleju - 60g
  • Cebula czerwona - 3 średnie
  • Olej - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, papryka słodka - do smaku


Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie płuczemy, zmieniamy wodę i gotujemy fasolę do miękkości. W szybkowarze gotowałam 22 minuty, w garnku trzeba liczyć co najmniej 45-60 minut. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy (zostawiamy pół szklanki wody z gotowania fasoli!) i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

Kiedy fasola jest jeszcze ciepła, rozgniatamy ją widelcem. Można także zmiksować blenderem, ale mi zależało na pozostawianiu większych kawałków fasoli.

Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy ją na oleju, aż będzie szklista. Dodajemy do fasoli. Suszone pomidory również kroimy w kostkę i dodajemy do fasoli. 

Teraz pastę mieszamy. Dodajemy porcjami wodę z gotowania fasoli, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ja dałam około 1/4 szklanki. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. 

Pastę wkładamy do lodówki na kilka godzin. Pasta jest pyszna i dobrze trzyma się na chlebie.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty