Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z czerwonej fasoli

Pyszna i niskokaloryczna fasolowa pasta do kanapek. Dodatek suszonych pomidorów i czerwonej cebuli nadaje jej delikatnej słodyczy. Pasta jest bardzo sycąca. Składniki: Fasola czerwona sucha - 80g Suszone pomidory z oleju - 60g Cebula czerwona - 3 średnie Olej - 1 łyżka Sól, pieprz, papryka słodka - do smaku Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie płuczemy, zmieniamy wodę i gotujemy fasolę do miękkości. W szybkowarze gotowałam 22 minuty, w garnku trzeba liczyć co najmniej 45-60 minut. Po ugotowaniu fasolę odcedzamy (zostawiamy pół szklanki wody z gotowania fasoli!) i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Kiedy fasola jest jeszcze ciepła, rozgniatamy ją widelcem. Można także zmiksować blenderem, ale mi zależało na pozostawianiu większych kawałków fasoli. Cebulę kroimy w kostkę. Smażymy ją na oleju, aż będzie szklista. Dodajemy do fasoli. Suszone pomidory również kroimy w kostkę i dodajemy do fasoli.  Teraz pastę mieszamy. Dodajemy porcjami wodę z...

Zupa pekińska z indykiem

Zupa pekińska z indykiem

Ostro-kwaśna zupa z indykiem, kapusta pekińską i grzybami mun. Pyszna, gęsta i aromatyczna - idealna na jesienne chłody.

Składniki:

  • Bulion - 1 litr
  • Indyk, mięso z piersi (może być też kurczak) - 400g
  • Grzyby mun - 2szt
  • Pędy bambusa - 100g
  • Kapusta pekińska - 1/2szt
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Sok z limonki - 3 łyżki
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawa do kuchni chińskiej - 1 łyżeczka
  • Pieprz, sól - do smaku
  • Jajka - 2szt
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
  • Makaron sojowy lub ryżowy - 200g


Mięso kroimy w nieduże kawałki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut, po tym kroimy w paski. Kapustę pekińską również kroimy w paski.

Do gorącego bulionu wrzucamy mięso, grzyby mun, kapustę, pędy bambusa, przyprawę do kuchni chińskiej, sos sojowy i koncentrat pomidorowy, Kiedy mięso się ugotuje, a kapusta zmięknie i zmniejszy swoją objętość dodajemy sok z limonki, pieprz i sól. Ja dałam 3 łyżki soku z limonki i zupa jest lekko kwaśna, jeśli wolicie mocniejszy smak możecie dać 4 łyżki. 

Jajka roztrzepujemy widelcem. Powoli wlewamy do gotującej się zupy, mieszając widelcem, aby utworzyły się nitki.

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w połowie szklanki wody. Dodajemy do zupy i mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut.

Zupę podajemy z dowolnym makaronem - najlepiej sojowym, ryżowym lub konjac.

Komentarze

  1. Bardzo oryginalna zupa, ale ze składników wynika że bardzo smaczna i rozgrzewająca.
    Serdecznie pozdrawiam 😘

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty