Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Zupa pekińska z indykiem
Ostro-kwaśna zupa z indykiem, kapusta pekińską i grzybami mun. Pyszna, gęsta i aromatyczna - idealna na jesienne chłody.
Składniki:
- Bulion - 1 litr
- Indyk, mięso z piersi (może być też kurczak) - 400g
- Grzyby mun - 2szt
- Pędy bambusa - 100g
- Kapusta pekińska - 1/2szt
- Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
- Sok z limonki - 3 łyżki
- Sos sojowy - 1 łyżka
- Przyprawa do kuchni chińskiej - 1 łyżeczka
- Pieprz, sól - do smaku
- Jajka - 2szt
- Mąka ziemniaczana - 2 łyżeczki
- Makaron sojowy lub ryżowy - 200g
Mięso kroimy w nieduże kawałki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem na 10 minut, po tym kroimy w paski. Kapustę pekińską również kroimy w paski.
Do gorącego bulionu wrzucamy mięso, grzyby mun, kapustę, pędy bambusa, przyprawę do kuchni chińskiej, sos sojowy i koncentrat pomidorowy, Kiedy mięso się ugotuje, a kapusta zmięknie i zmniejszy swoją objętość dodajemy sok z limonki, pieprz i sól. Ja dałam 3 łyżki soku z limonki i zupa jest lekko kwaśna, jeśli wolicie mocniejszy smak możecie dać 4 łyżki.
Jajka roztrzepujemy widelcem. Powoli wlewamy do gotującej się zupy, mieszając widelcem, aby utworzyły się nitki.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w połowie szklanki wody. Dodajemy do zupy i mieszamy. Gotujemy jeszcze kilka minut.
Zupę podajemy z dowolnym makaronem - najlepiej sojowym, ryżowym lub konjac.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje


Bardzo oryginalna zupa, ale ze składników wynika że bardzo smaczna i rozgrzewająca.
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam 😘