Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Piernikowe ciasto bananowe

Pyszne, wilgotne i niesamowicie aromatyczne ciasto bananowe z mnóstwem bakalii. Sprawdzi się nawet na świątecznym stole! Składniki: Banany dojrzałe - 3szt Jajko - 3szt Olej - 1/3 szklanki Jogurt naturalny - 100g Mąka pszenna - 100g Mąka orkiszowa - 100g Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Cukier - 50g (jeśli nie lubicie słodkich ciast, można pominąć) Kakao - 1 duża łyżka Przyprawa do piernika - 2 łyżeczki Daktyle - 60g Rodzynki - 20g Żurawina - 20g Cukier puder do posypania      + foremka keksowa Daktyle, rodzynki i żurawinę kroimy na małe kawałki. Banany rozgniatamy widelcem.  Miksujemy razem składniki mokre - najpierw jajka z olejem, potem dodajemy jogurt i banany. Mieszamy składniki suche: mąki, cukier, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika.  Składniki suche dodajemy do mokrych i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy pokrojone bakalie i mieszamy delikatnie. Ciasto wylewamy do formy. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cuk...

Korzenna marynowana cebula

Korzenna marynowana cebula

Czerwona cebula w marynacie korzennej to świetny dodatek do burgerów, hot dogów, zapiekanek czy sałatek. Cebula jest chrupka i niezwykle aromatyczna. Koniecznie wypróbujcie, bo ten smak na pewno was zachwyci!

Składniki na 1 słoiczek:

  • Cebula czerwona - 3szt nieduże
  • Cynamon laska - 1 nieduży kawałek
  • Anyż - 1 gwiazdka
  • Goździki - 6szt

Zalewa:

  • Woda - 100ml
  • Ocet jabłkowy - 100ml
  • Cukier - 1 płaska łyżeczka
  • Sól - 1/4 łyżeczki


Cebulę kroimy w plasterki. Wkładamy do słoika. Dodajemy cynamon, anyż i goździki.

Łączymy wodę, ocet, sól i cukier. Gotujemy. Gorącą zalewę wlewamy do słoika, zakręcamy. Po ostudzeniu wkładamy do lodówki. Cebulę można jeść już następnego dnia i będzie dobra przez około 2 tygodnie.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty