Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Piernikowe ciasto bananowe

Pyszne, wilgotne i niesamowicie aromatyczne ciasto bananowe z mnóstwem bakalii. Sprawdzi się nawet na świątecznym stole! Składniki: Banany dojrzałe - 3szt Jajko - 3szt Olej - 1/3 szklanki Jogurt naturalny - 100g Mąka pszenna - 100g Mąka orkiszowa - 100g Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Cukier - 50g (jeśli nie lubicie słodkich ciast, można pominąć) Kakao - 1 duża łyżka Przyprawa do piernika - 2 łyżeczki Daktyle - 60g Rodzynki - 20g Żurawina - 20g Cukier puder do posypania      + foremka keksowa Daktyle, rodzynki i żurawinę kroimy na małe kawałki. Banany rozgniatamy widelcem.  Miksujemy razem składniki mokre - najpierw jajka z olejem, potem dodajemy jogurt i banany. Mieszamy składniki suche: mąki, cukier, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika.  Składniki suche dodajemy do mokrych i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy pokrojone bakalie i mieszamy delikatnie. Ciasto wylewamy do formy. Pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut. Po ostudzeniu posypujemy cuk...

Sałatka Cezar (sos Cezar z żółtkiem)

Sałatka Cezar (sos Cezar z żółtkiem)

Przepis na Sałatkę Cezar z oryginalnym sosem na bazie żółtka z dodatkiem anchois. Ta sałatka z kilku składników, zachwyca bogactwem smaku. Nie bójcie się anchois, z tym przepisem można się do nich przekonać ;)

Składniki na 4 porcje:

  • Sałata rzymska - 3szt (ewentualnie inna sałata o twardszych liściach)
  • Jajka - 4szt
  • Parmezan tarty - 4 łyżki
  • Chleb na grzanki - 4 większe kromki
  • Pierś z indyka (lub pierś albo mięso z udek kurczaka) - 400g
  • Oliwa lub olej - 1 łyżeczka
  • Przyprawy do kurczaka - u mnie pieprz, sól, papryka słodka i odrobina curry

Sos:

  • Anchois - 3szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Żółtko - 1szt
  • Musztarda Dijon - 1 łyżeczka
  • Ocet winny lub sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Oliwa - 3 łyżki
  • Pieprz - do smaku

Zaczniemy od przygotowania sosu. Można to zrobić nawet dzień wcześniej, jeśli planujemy robić sałatkę np. na imprezę. 

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy anchois oraz szczyptę soli,  razem zagniatamy widelcem. Dodajemy żółtko, musztardę i ocet. Całość bardzo dokładnie mieszamy. Teraz powoli, małymi porcjami, dodajemy oliwę. Cały czas mieszamy, aby uzyskać gładką emulsję. Na końcu doprawiamy pieprzem do smaku.

Z chleba robimy grzanki. Kroimy go w kostkę i podpiekamy w piekarniku lub airfryerze z odrobiną oleju. 

Jajka gotujemy półmiękko lub twardo.

Mięso możemy od razu pokroić w mniejsze kawałki lub przygotować w większym kawałku (np. całą pierś z kurczaka) i dopiero gotową pokroić. Ja używałam mięsa z indyka, które już miałam pokrojone.

Mięso nacieramy przyprawami. Smażymy na oleju lub grillujemy.

Sałatę kroimy. Na niej układamy ciepłe składniki - jajka i mięso, polewamy sosem, posypujemy parmezanem. Na końcu układamy chrupiące grzanki. Serwujemy od razu.

Komentarze

  1. Brzmi bardzo smakowicie, chociaż jeszcze takiej nie robiłam.
    Udanego tygodnia 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam! Niedawno ją odkryłam i często powtarzam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty