Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Egzotyczne muffinki z mango, ananasem i kokosem

Egzotyczne muffinki z mango, ananasem i kokosem

Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz dodatkiem wiórków kokosowych. Są dość słodkie, lekkie i pyszne!

Składniki:

  • Mąka pszenna - 370g
  • Cukier - 150g
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Pulpa z mango - 120ml
  • Mleko - 2 łyżki
  • Olej - 1/2 szklanki
  • Jajko - 3szt
  • Kokos wiórki - 2 łyżki
  • Ananas kandyzowany - 1 garść

Jajka miksujemy z cukrem, aż do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy mąkę, proszek, pulpę z mango, mleko i olej. Mieszamy lub miksujemy na małych obrotach do połączenia składników. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i kostki kandyzowanego ananasa. Mieszamy.

Ciasto nakładamy do blachy muffinkowej wyłożonej papilotkami, do ok 2/3 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut, aż muffinki ładnie się zarumienią,

Po ostudzeniu można muffinki posypać cukrem pudrem lub polać lukrem, ale według mnie nawet gołe wyglądają świetnie.

Komentarze

  1. Zapisuję przepis 😉 mąż będzie zachwycony takimi muffinkami 😍 Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty