Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Spaghetti z pomidorami i halloumi

Spaghetti z pomidorami i halloumi

Spaghetti ze świeżymi pomidorami i oliwą to jedno z najprostszych dań, jakie miałam okazję robić. Mimo to, zachwyca smakiem i aromatem. Świeże pomidory i bazylia oraz dobrej jakości oliwa wystarczają, aby stworzyć idealny obiad. Podałam makaron ze smażonym serem halloumi.

Składniki na 4 porcje:

  • Spaghetti (u mnie bazyliowe) - 250g
  • Pomidory - 4szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Płatki chilli - 1/2 łyżeczki
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Oliwki - 12 sztuk
  • Świeża bazylia - kilka liści
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Cukier - szczypta
  • Ser halloumi - 200g
  • Olej lub oliwa - odrobina do posmarowania patelni

Czosnek przeciskamy przez praską. Pomidory obieramy i kroimy w grubszą kostkę.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek i płatki chilli, smażymy minutę. Dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż woda z pomidorów odparuje. Pod koniec dodajemy pokrojone oliwki i listki bazylii.
W międzyczasie gotujemy spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do pomidorów dodajemy ugotowany makaron wraz z 1 mała chochlą wody.
Smażymy jeszcze chwilę, często mieszając.

Ser halloumi kroimy w plastry. Smażymy na patelni posmarowanej olejem, aż do zrumienienia z obu stron.

Przed podaniem makaron dekorujemy świeżą bazylią.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty