Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Spaghetti z pomidorami i halloumi

Spaghetti z pomidorami i halloumi

Spaghetti ze świeżymi pomidorami i oliwą to jedno z najprostszych dań, jakie miałam okazję robić. Mimo to, zachwyca smakiem i aromatem. Świeże pomidory i bazylia oraz dobrej jakości oliwa wystarczają, aby stworzyć idealny obiad. Podałam makaron ze smażonym serem halloumi.

Składniki na 4 porcje:

  • Spaghetti (u mnie bazyliowe) - 250g
  • Pomidory - 4szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Płatki chilli - 1/2 łyżeczki
  • Oliwa - 2 łyżki
  • Oliwki - 12 sztuk
  • Świeża bazylia - kilka liści
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Cukier - szczypta
  • Ser halloumi - 200g
  • Olej lub oliwa - odrobina do posmarowania patelni

Czosnek przeciskamy przez praską. Pomidory obieramy i kroimy w grubszą kostkę.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy czosnek i płatki chilli, smażymy minutę. Dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż woda z pomidorów odparuje. Pod koniec dodajemy pokrojone oliwki i listki bazylii.
W międzyczasie gotujemy spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do pomidorów dodajemy ugotowany makaron wraz z 1 mała chochlą wody.
Smażymy jeszcze chwilę, często mieszając.

Ser halloumi kroimy w plastry. Smażymy na patelni posmarowanej olejem, aż do zrumienienia z obu stron.

Przed podaniem makaron dekorujemy świeżą bazylią.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty