Babka z mascarpone na kaczych jajach
Mięciutka, wilgotna i delikatna babka z dodatkiem serka mascarpone. Do upieczenia babki użyłam jaj kaczych. Zawierają one więcej tłuszczu i białka niż jaja kurze, dzięki czemu stanowią świetną bazę do ciast. Składniki: Masło - 150g Jaja kacze - 3szt Cukier - 200g Mascarpone - 250g Mleko - 2 łyżki Mąka pszenna - 330g Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki Sok z limonki - 2 łyżki Przyprawa do sernika - 1 łyżeczka (lub trochę wanilii i skórki pomarańczowej) Dodatkowo: Olej do natłuszczenia formy - ok. 1 łyżeczka Bułka tarta - 1 łyżeczka Lukier: Cukier puder - 3 łyżki Sok z limonki lub cytryny - ok. 2 łyżeczki Opcjonalnie, dowolne dekoracje Jaja i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostudzenia. Jaja miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy porcjami mascarpone, mleko, sok z limonki, następnie rozpuszczone masło, a na końcu mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę. Cały czas miksujemy na małych obrotach lub mieszamy trzepaczką. Formę do ba...
Komentarze
Prześlij komentarz