Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Gnocchi z bakłażanem i mascarpone
Gnocchi to włoskie ziemniaczane kluseczki, przypominające nasze kopytka. Skorzystałam ze sklepowego gotowca, dzięki czemu wyczarowałam to smakowite i aromatyczne danie w niecałe pół godziny!
Składniki:
- Gnocchi gotowe (u mnie gnocchi Gusto Bello z Biedronki) - 500g
- Olej - 1 łyżka
- Bakłażan - 1szt
- Papryka czereśniowa - 2szt
- Pomidor lima - 2szt
- Czosnek - 3 ząbki
- Jarmuż - 4 liście
- Pasta z oliwek - 1 łyżeczka
- Mascarpone - 100g
- Ser żółty twardy - 40g
- Pieprz, sól
- Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka
Bakłażana kroimy w kostkę. Posypujemy solą, odstawiamy na kilka minut. Gdy zacznie wydzielać sok płuczemy go wodą i osuszamy.
Bakłażana smażymy na oleju - ważne, aby olej był dobrze nagrzany, bo to warzywo niestety bardzo łatwo wchłania tłuszcz.
Po 2 minutach smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek. Po kolejnej minucie pozostałe, pokrojone warzywa - pomidory, paprykę i jarmuż oraz pastę z oliwek. Dusimy pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Co jakiś czas mieszamy.
Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy mascarpone, zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze kilka minut, aby sos się zredukował.
W międzyczasie przygotowujemy gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy do sosu i razem smażymy jeszcze minutę. Na końcu dodajemy starty ser, całość mieszamy i możemy już podawać.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz