Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Gnocchi z bakłażanem i mascarpone

Gnocchi z bakłażanem i mascarpone

Gnocchi to włoskie ziemniaczane kluseczki, przypominające nasze kopytka. Skorzystałam ze sklepowego gotowca, dzięki czemu wyczarowałam to smakowite i aromatyczne danie w niecałe pół godziny!

Składniki:

  • Gnocchi gotowe (u mnie gnocchi Gusto Bello z Biedronki) - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Bakłażan - 1szt
  • Papryka czereśniowa - 2szt
  • Pomidor lima - 2szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Jarmuż - 4 liście
  • Pasta z oliwek - 1 łyżeczka
  • Mascarpone - 100g
  • Ser żółty twardy - 40g
  • Pieprz, sól
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżeczka

Bakłażana kroimy w kostkę. Posypujemy solą, odstawiamy na kilka minut. Gdy zacznie wydzielać sok płuczemy go wodą i osuszamy.
Bakłażana smażymy na oleju - ważne, aby olej był dobrze nagrzany, bo to warzywo niestety bardzo łatwo wchłania tłuszcz.
Po 2 minutach smażenia dodajemy przeciśnięty czosnek. Po kolejnej minucie pozostałe, pokrojone warzywa - pomidory, paprykę i jarmuż oraz pastę z oliwek. Dusimy pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną. Co jakiś czas mieszamy.
Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy mascarpone, zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy jeszcze kilka minut, aby sos się zredukował.
W międzyczasie przygotowujemy gnocchi zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy do sosu i razem smażymy jeszcze minutę. Na końcu dodajemy starty ser, całość mieszamy i możemy już podawać.
 

Gnocchi z bakłażanem i mascarpone

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty