Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pierś z kurczaka w szynce szwarcwaldzkiej (z airfryera)

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarcwaldzkiej. Przygotowanie w air fryerze trwa chwilę, a efekt jest zachwycający. Składniki: Kotlety wykrojone z piersi kurczaka - 2szt Pesto z suszonych pomidorów - 1 łyżeczka Sambal oelek - 1 płaska łyżeczka (lub mniej, jeśli wolicie mniej ostre) Szynka szwarcwaldzka - 6 plasterków Kotlety z kurczaka lekko rozbijamy. Smarujemy pesto i sambalem. Najlepiej, aby kurczak marynował się co najmniej 2 godziny. Układamy 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej tak, aby lekko na siebie zachodziły. Układamy pierś i zawijamy szynką. Piersi układamy w air fryerze tak, aby zawinięcie szynki było na dole. Ustawiamy 180 stopni i 15-25 minut, w zależności od grubości piersi. Ja miałam cienkie plasterki piersi, więc wystarczyło jej 15 minut. W połowie czasu obracamy piersi - szynka będzie już się dobrze trzymała. Szynka na zewnątrz jest wypieczona i bardzo chrupiąca, a pierś w środku pozostaje soczysta.

Nalewka winogronowa

Nalewka winogronowa

Wyjątkowo aromatyczna nalewka z domowych winogron. Można wykorzystać do niej zarówno ciemne jak i jasne winogrona - ważne, aby były bardzo dojrzałe. Robię sporo domowych nalewek, ale ta smakuje mi wyjątkowo!

Składniki:

  • Winogrona - 1kg
  • Cukier - 400g
  • Spirytus 95% - 500ml
  • Woda przegotowana, ostudzona - 250ml

Owoce, których używamy, muszą być zdrowe i bardzo dojrzałe. Dokładnie obieramy je z ogonków i myjemy.
Winogrona wkładany do dużego słoika i zasypujemy cukrem. Zagniatamy owoce z cukrem. Dodajemy przegotowaną i ostudzoną wodę, mieszamy. Na końcu dodajemy spirytus i znów mieszamy. Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni. Co jakiś czas można potrząsnąć słoikiem.

Po 6 tygodniach przecedzamy nalewkę przez kilka razy złożoną gazę. Rozlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne, chłodne miejsce.

Nalewka ma przepiękny kolor i bardzo bogaty smak. Sprawdza się świetnie solo, w drinkach lub jako dodatek do zimowej herbaty.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty