Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Nalewka winogronowa

Nalewka winogronowa

Wyjątkowo aromatyczna nalewka z domowych winogron. Można wykorzystać do niej zarówno ciemne jak i jasne winogrona - ważne, aby były bardzo dojrzałe. Robię sporo domowych nalewek, ale ta smakuje mi wyjątkowo!

Składniki:

  • Winogrona - 1kg
  • Cukier - 400g
  • Spirytus 95% - 500ml
  • Woda przegotowana, ostudzona - 250ml

Owoce, których używamy, muszą być zdrowe i bardzo dojrzałe. Dokładnie obieramy je z ogonków i myjemy.
Winogrona wkładany do dużego słoika i zasypujemy cukrem. Zagniatamy owoce z cukrem. Dodajemy przegotowaną i ostudzoną wodę, mieszamy. Na końcu dodajemy spirytus i znów mieszamy. Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni. Co jakiś czas można potrząsnąć słoikiem.

Po 6 tygodniach przecedzamy nalewkę przez kilka razy złożoną gazę. Rozlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne, chłodne miejsce.

Nalewka ma przepiękny kolor i bardzo bogaty smak. Sprawdza się świetnie solo, w drinkach lub jako dodatek do zimowej herbaty.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty