Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Nalewka winogronowa

Nalewka winogronowa

Wyjątkowo aromatyczna nalewka z domowych winogron. Można wykorzystać do niej zarówno ciemne jak i jasne winogrona - ważne, aby były bardzo dojrzałe. Robię sporo domowych nalewek, ale ta smakuje mi wyjątkowo!

Składniki:

  • Winogrona - 1kg
  • Cukier - 400g
  • Spirytus 95% - 500ml
  • Woda przegotowana, ostudzona - 250ml

Owoce, których używamy, muszą być zdrowe i bardzo dojrzałe. Dokładnie obieramy je z ogonków i myjemy.
Winogrona wkładany do dużego słoika i zasypujemy cukrem. Zagniatamy owoce z cukrem. Dodajemy przegotowaną i ostudzoną wodę, mieszamy. Na końcu dodajemy spirytus i znów mieszamy. Zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na 6 tygodni. Co jakiś czas można potrząsnąć słoikiem.

Po 6 tygodniach przecedzamy nalewkę przez kilka razy złożoną gazę. Rozlewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy w ciemne, chłodne miejsce.

Nalewka ma przepiękny kolor i bardzo bogaty smak. Sprawdza się świetnie solo, w drinkach lub jako dodatek do zimowej herbaty.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty