Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Utopence - czeski przysmak do piwa

Utopience - czeski przysmak do piwa

Utpence to marynowane na pikantnie parówki. Smakuję świetnie jako przekąska do piwa lub zagryzka do wódki.

Składniki na 2 litrowe słoiki:
  • Parówki, ja użyłam grubszych serdelków - 700g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka ostra - 2szt
  • Tymianek i rozmaryn - kilka gałązek
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
Zalewa:
  • Woda - 3 szklanki
  • Ocet - 1 szklanka
  • Cukier - 4 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka

Składniki na zalewę gotujemy i studzimy.

Szykujemy 2 słoiki litrowe. Do każdego dajemy po 1/2 łyżeczki gorczycy, pokrojony ząbek czosnku. Następnie warstwami układamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone parówki. Na końcu dodajemy ostre papryki (w całości lub pokrojone) i gałązki ziół.
Słoiki zalewamy przygotowaną marynatą, zakręcamy. Odstawiamy do lodówki.
Utopence możemy jeść po 3-4 dniach, można spokojnie przygotować je tydzień przed imprezą.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty