Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Utopence - czeski przysmak do piwa

Utopience - czeski przysmak do piwa

Utpence to marynowane na pikantnie parówki. Smakuję świetnie jako przekąska do piwa lub zagryzka do wódki.

Składniki na 2 litrowe słoiki:
  • Parówki, ja użyłam grubszych serdelków - 700g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka ostra - 2szt
  • Tymianek i rozmaryn - kilka gałązek
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
Zalewa:
  • Woda - 3 szklanki
  • Ocet - 1 szklanka
  • Cukier - 4 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka

Składniki na zalewę gotujemy i studzimy.

Szykujemy 2 słoiki litrowe. Do każdego dajemy po 1/2 łyżeczki gorczycy, pokrojony ząbek czosnku. Następnie warstwami układamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone parówki. Na końcu dodajemy ostre papryki (w całości lub pokrojone) i gałązki ziół.
Słoiki zalewamy przygotowaną marynatą, zakręcamy. Odstawiamy do lodówki.
Utopence możemy jeść po 3-4 dniach, można spokojnie przygotować je tydzień przed imprezą.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty