Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Utopence - czeski przysmak do piwa

Utopience - czeski przysmak do piwa

Utpence to marynowane na pikantnie parówki. Smakuję świetnie jako przekąska do piwa lub zagryzka do wódki.

Składniki na 2 litrowe słoiki:
  • Parówki, ja użyłam grubszych serdelków - 700g
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Papryka ostra - 2szt
  • Tymianek i rozmaryn - kilka gałązek
  • Gorczyca - 1 łyżeczka
Zalewa:
  • Woda - 3 szklanki
  • Ocet - 1 szklanka
  • Cukier - 4 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Liść laurowy - 4szt
  • Pieprz ziarnisty - 1 łyżeczka

Składniki na zalewę gotujemy i studzimy.

Szykujemy 2 słoiki litrowe. Do każdego dajemy po 1/2 łyżeczki gorczycy, pokrojony ząbek czosnku. Następnie warstwami układamy pokrojoną w piórka cebulę i pokrojone parówki. Na końcu dodajemy ostre papryki (w całości lub pokrojone) i gałązki ziół.
Słoiki zalewamy przygotowaną marynatą, zakręcamy. Odstawiamy do lodówki.
Utopence możemy jeść po 3-4 dniach, można spokojnie przygotować je tydzień przed imprezą.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty