Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Idealne brownie z mlecznej czekolady

Idealne brownie z mlecznej czekolady
 

Chrupiące na zewnątrz i miękkie, maziste w środku - brownie idealne. Głównym składnikiem tego amerykańskiego przysmaku jest czekolada, powinna być gorzka i dobrej jakości. Jeśli jednak macie w domu tylko mleczną, nie ma problemu - wypróbujcie mój przepis! Do mojego ciasta dodałam wiśnie, ale możecie spróbować także malin czy gruszek.
 

Składniki:

  • Czekolada mleczna lub deserowa - 200g
  • Masło - 200g
  • Cukier - 50g
  • Sól - szczypta
  • Jajka - 3szt
  • Mąka pszenna - 135g
  • Kakao - 3 łyżki
Dodatkowo:
  • Owoce - 100g - u mnie wiśnie (50g z wiśniówki i 50g z zalewy)
  • Czekolada - 40g

 

Brownie piekłam w formie 22x24cm.
200g czekolady i masło kroimy na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nie podgrzewamy za mocno.
Jajka ubijamy z  cukrem i szczyptą soli. Powoli dolewamy rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Ma końcu dodajemy przesianą mąkę i kakao.
Ciasto przelewamy do formy.

Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na cieście i lekko dociskamy.
Pozostałą czekoladę kroimy. Wystarczy każdą kostkę pokroić na 4 kawałki. Czekoladę również układamy na cieście.

Brownie pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut. To rodzaj ciasta, którego nie pieczemy "do suchego patyczka", bo będzie zbyt suche i zrobi się gorzkie.

Ciasto podajemy po ostudzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty