Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Idealne brownie z mlecznej czekolady
Chrupiące na zewnątrz i miękkie, maziste w środku - brownie idealne.
Głównym składnikiem tego amerykańskiego przysmaku jest czekolada,
powinna być gorzka i dobrej jakości. Jeśli jednak macie w domu tylko
mleczną, nie ma problemu - wypróbujcie mój przepis! Do mojego ciasta
dodałam wiśnie, ale możecie spróbować także malin czy gruszek.
Składniki:
- Czekolada mleczna lub deserowa - 200g
- Masło - 200g
- Cukier - 50g
- Sól - szczypta
- Jajka - 3szt
- Mąka pszenna - 135g
- Kakao - 3 łyżki
- Owoce - 100g - u mnie wiśnie (50g z wiśniówki i 50g z zalewy)
- Czekolada - 40g
Brownie piekłam w formie 22x24cm.
200g czekolady i masło kroimy na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nie podgrzewamy za mocno.
Jajka ubijamy z cukrem i szczyptą soli. Powoli dolewamy rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Ma końcu dodajemy przesianą mąkę i kakao.
Ciasto przelewamy do formy.
Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na cieście i lekko dociskamy.
Pozostałą czekoladę kroimy. Wystarczy każdą kostkę pokroić na 4 kawałki. Czekoladę również układamy na cieście.
Brownie pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut. To rodzaj ciasta, którego nie pieczemy "do suchego patyczka", bo będzie zbyt suche i zrobi się gorzkie.
Ciasto podajemy po ostudzeniu.
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz