Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Idealne brownie z mlecznej czekolady

Idealne brownie z mlecznej czekolady
 

Chrupiące na zewnątrz i miękkie, maziste w środku - brownie idealne. Głównym składnikiem tego amerykańskiego przysmaku jest czekolada, powinna być gorzka i dobrej jakości. Jeśli jednak macie w domu tylko mleczną, nie ma problemu - wypróbujcie mój przepis! Do mojego ciasta dodałam wiśnie, ale możecie spróbować także malin czy gruszek.
 

Składniki:

  • Czekolada mleczna lub deserowa - 200g
  • Masło - 200g
  • Cukier - 50g
  • Sól - szczypta
  • Jajka - 3szt
  • Mąka pszenna - 135g
  • Kakao - 3 łyżki
Dodatkowo:
  • Owoce - 100g - u mnie wiśnie (50g z wiśniówki i 50g z zalewy)
  • Czekolada - 40g

 

Brownie piekłam w formie 22x24cm.
200g czekolady i masło kroimy na mniejsze kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Nie podgrzewamy za mocno.
Jajka ubijamy z  cukrem i szczyptą soli. Powoli dolewamy rozpuszczoną czekoladę, cały czas mieszając. Ma końcu dodajemy przesianą mąkę i kakao.
Ciasto przelewamy do formy.

Owoce kroimy na mniejsze kawałki. Układamy na cieście i lekko dociskamy.
Pozostałą czekoladę kroimy. Wystarczy każdą kostkę pokroić na 4 kawałki. Czekoladę również układamy na cieście.

Brownie pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut. To rodzaj ciasta, którego nie pieczemy "do suchego patyczka", bo będzie zbyt suche i zrobi się gorzkie.

Ciasto podajemy po ostudzeniu.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty