Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Tarta z budyniem, brzoskwiniami i kruszonką

Tarta z budyniem, brzoskwiniami i kruszonką

Krucha tarta ze wspaniałymi dodatkami - idealnie żółciutkim domowym budyniem, soczystymi brzoskwiniami i chrupiącą kruszonką. To ciasto jest idealne do popołudniowej kawy!

Tarta:
  • Mąka pszenna - 250g
  • Cukier - 50g
  • Masło zimne - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Śmietana 18% - 1 łyżka
Budyń domowy:
  • Żółtka - 4szt
  • Cukier - 50g
  • Naturalny aromat waniliowy (lub część cukru zamieniamy na cukier waniliowy)
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Mąka pszenna - 1 łyżka
  • Mleko - 350ml
Kruszonka:
  • Mąka pszenna - 50g
  • Masło zimne - 50g
  • Cukier - 50g
Dodatkowo:
  • Brzoskwinie w puszce - 500g samych owoców

Tarta:
Zimne masło kroimy w kostkę. Dodajemy mąkę, cukier, jajko i śmietanę. Zagniatamy, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Wkładamy do lodówki na godzinę.

Kruszonka:
Masło kroimy w kostkę, dodajemy mąkę i cukier. Zarabiamy, ale tylko chwilę, Składniki mają się połączyć, ale ciasto powinno pozostać grudkowate. Również wkładamy do lodówki na godzinę.

 

W czasie kiedy ciasto i kruszonka się chłodzą, przygotowujemy budyń.
Żółtka ubijamy z cukrem na gładką, puszystą, jasną masę. Dodajemy aromat waniliowy i mąki.
Mleko gotujemy. Gorące mleko dolewamy bardzo powoli do masy jajecznej. Cały czas mieszamy (ja używałam trzepaczki). Całość podgrzewamy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przykrywamy i pozostawiamy do ostudzenia.

Brzoskwinie odcedzamy i kroimy na plasterki.

 

Ciasto na tartę rozwałkowujemy, można przy tym lekko podsypać mąką. Ciasto układamy na blasze, najłatwiej przenieść je za pomocą wałka. Używałam blachy 30x18cm. Spód blachy nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Na podpieczone ciasto wykładamy równomiernie budyń. Układamy brzoskwinie. Teraz kruszonka - odrywamy po kawałku zimnego ciasta i układamy na górze.

Tartę dopiekamy w 180 stopniach przez kolejne 20 minut. Wyciągamy z formy dopiero po ostudzeniu. Najlepiej smakuje schłodzona.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty