Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka z burakiem, figą i fetą

Sałatka z burakiem, figą i fetą

Pieczone buraki marynowane w słodko-kwaśno-ostrym sosie, podane z figą, serem feta i orzechami włoskimi. Pysznie i bardzo zdrowo! 

Składniki:

  • Buraki - 6 szt niedużych (około 500g)
  • Olej lub oliwa - 1 łyżka
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sos ostry (u mnie sos z jalapeno) - 1 łyżeczka
  • Konfitura z żurawiny - 1 łyżka
  • Pieprz - do smaku
  • Sałata - 1 mała główka
  • Ser feta - 60g
  • Figa świeża - 2szt
  • Orzechy włoskie - 1 garść
  • Babka płesznik lub inne ziarenka do posypania

Buraki myjemy, osuszamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zamykamy i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Sprawdzamy widelcem, czy są już ugotowane (widelec powinien wejść w buraka bez problemu). Jeśli nie, pieczemy jeszcze 10 minut.
Po ostudzeniu, buraki obieramy i kroimy w kostkę.
Olej, ocet, sos sojowy, sos ostry i żurawinę dodajemy do buraków. Pieprzymy do smaku. Pozostawiamy w lodówce na co najmniej 30 minut do zamarynowania.

Na talerzach układamy porwane lub pokrojone liście sałaty, na nich buraczki, kostki fety, kawałki figi oraz orzechy włoskie. Całość posypujemy babką płesznik.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty