Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Affogato - włoski deser kawowy

Affogato - włoski deser kawowy


Affogato to deser na bazie lodów i kawy. Przepis jest wyjątkowo prosty, a efekt przepyszny - jednocześnie słodki od lodów, gorzki od kawy, kremowy i delikatny. To idealny pomysł na deser dla niezapowiedzianych gości!

Składniki na 1 porcję:

  • Lody waniliowe - 1 duża gałka
  • Espresso - 40ml

Do filiżanek lub małych pucharków nakładamy lody. Można albo ułożyć gałę na środku, albo łyżką zrobić na środku dołek, a lody nałożyć na ścianki naczynia.
W oryginalnym przepisie używa się lodów waniliowych, ale można oczywiście użyć swoich ulubionych. Orzechowe, karmelowe czy czekoladowe na pewno sprawdzą się świetnie.
Teraz dolewamy espresso. Ja używałam ekspresu, ale można również wykorzystać mocną czarną kawę bez fusów przygotowaną w kawiarce czy parzoną po prostu w szklance.
Podajemy od razu.

Affogato - włoski deser kawowy

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty