Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Potrawka z ogona wołowego

Potrawka z ogona wołowego

Pierwszy raz w życiu gotowałam ogon wołowy i muszę przyznać, że potrawka z niego to jedno z lepszych dań jakie dane mi było ugotować. Jest gęsta, esencjonalna, wręcz kleista i wyjątkowo aromatyczna. Przygotowałam ją w szybkowarze, co znacznie skróciło czas gotowania.

Składniki:

  • Ogon wołowy - ok 1kg
  • Pomidor (u mnie lima) - 4szt
  • Papryka czerwona - 1szt
  • Marchew - 2szt
  • Seler korzeń - 1/4 szt
  • Pietruszka korzeń - 1szt
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula czerwona - 2szt
  • Kapusta biała - ok. 1/8 główki
  • Śliwki suszone - 1 garść
  • Liście laurowe - 4szt
  • Ziele angielskie - 8szt
  • Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
  • Ocet - 1 łyżka
  • Papryka wędzona mielona - 1/2 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
  • Chilli, sól i pieprz - trochę
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżka (opcjonalnie)

    Do podania:
  • Kasza gryczana - 180g (lub inna kasza, ryż, makaron, ziemniaki)

Ogony wołowe myjemy. Ja kupiłam już pokrojone, ale jeśli macie w całości, trzeba je podzielić, aby zmieściły się w garnku - w miejscach między chrząstkami powinien dość łatwo się kroić.
Kroimy warzywa - pomidory, paprykę i kapustę w kostkę, marchew, pietruszkę i selera na plastry, cebulę w piórka, a czosnek przeciskamy.
Śliwki suszone kroimy na pół.
Do garnka wkładamy ogony, warzywa, śliwki, wlewamy ocet, dodajemy przyprawy. Dolewamy pół szklanki wody.
Potrawkę gotujemy długo, w garnku trzeba na to poświęcić około 3-4 godziny. W szybkowarze idzie dużo szybciej - wystarczy 1,5 godziny od złapania ciśnienia.
Po ugotowaniu wyciągamy ogony, obieramy z nich mięso i wkładamy do warzyw. Jeszcze chwilę gotujemy razem. Jeśli danie nie jest wystarczająco gęste można podgotować je chwilę bez przykrycia, lub zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzoną w odrobinie wody.
Na końcu doprawiamy danie do smaku.
Podałam potrawkę w kaszą gryczaną - pasowała idealnie!

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty