Polecane
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Potrawka z ogona wołowego
Pierwszy raz w życiu gotowałam ogon wołowy i muszę przyznać, że potrawka z niego to jedno z lepszych dań jakie dane mi było ugotować. Jest gęsta, esencjonalna, wręcz kleista i wyjątkowo aromatyczna. Przygotowałam ją w szybkowarze, co znacznie skróciło czas gotowania.
Składniki:
- Ogon wołowy - ok 1kg
- Pomidor (u mnie lima) - 4szt
- Papryka czerwona - 1szt
- Marchew - 2szt
- Seler korzeń - 1/4 szt
- Pietruszka korzeń - 1szt
- Czosnek - 3 ząbki
- Cebula czerwona - 2szt
- Kapusta biała - ok. 1/8 główki
- Śliwki suszone - 1 garść
- Liście laurowe - 4szt
- Ziele angielskie - 8szt
- Pieprz ziarnisty - 1/2 łyżeczki
- Ocet - 1 łyżka
- Papryka wędzona mielona - 1/2 łyżeczki
- Papryka słodka mielona - 1 łyżeczka
- Chilli, sól i pieprz - trochę
- Mąka ziemniaczana - 1 łyżka (opcjonalnie)
Do podania: - Kasza gryczana - 180g (lub inna kasza, ryż, makaron, ziemniaki)
Ogony wołowe myjemy. Ja kupiłam już pokrojone, ale jeśli macie w całości, trzeba je podzielić, aby zmieściły się w garnku - w miejscach między chrząstkami powinien dość łatwo się kroić.
Kroimy warzywa - pomidory, paprykę i kapustę w kostkę, marchew, pietruszkę i selera na plastry, cebulę w piórka, a czosnek przeciskamy.
Śliwki suszone kroimy na pół.
Do garnka wkładamy ogony, warzywa, śliwki, wlewamy ocet, dodajemy przyprawy. Dolewamy pół szklanki wody.
Potrawkę gotujemy długo, w garnku trzeba na to poświęcić około 3-4 godziny. W szybkowarze idzie dużo szybciej - wystarczy 1,5 godziny od złapania ciśnienia.
Po ugotowaniu wyciągamy ogony, obieramy z nich mięso i wkładamy do warzyw. Jeszcze chwilę gotujemy razem. Jeśli danie nie jest wystarczająco gęste można podgotować je chwilę bez przykrycia, lub zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozprowadzoną w odrobinie wody.
Na końcu doprawiamy danie do smaku.
Podałam potrawkę w kaszą gryczaną - pasowała idealnie!
Popularne posty
Świetna marynata do karkówki
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz