Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Obiadowa miska z szarpaną wieprzowiną, pulled pork bowl

Obiadowa miska z szarpaną wieprzowiną, pulled pork bowl
 

Szarpana wieprzowina marynowana w azjatyckich przyprawach, podana z jajkiem, ryżem i warzywami. Sprawdzi się idealnie na niedzielny obiad!

Pulled pork:
  • Wieprzowina (najlepiej łopatka) - 1,5 kg
  • Sambal oelek - 2 łyżki
  • Pasta miso - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Ocet (ryżowy, jabłkowy) - 1 łyżka
  • Cukier (u mnie kokosowy) - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 2 ząbki
Grzyby z kapustą:
  • Grzyby mun - 2-3szt
  • Kapusta biała - ok. 1/8 główki
  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sezam - 1 łyżka
Dodatkowo:
  • Ryż - 300g
  • Marchewka - 3szt
  • Kiełki fasoli mung - 100g
  • Jajka - 6szt
  • Olej do smażenia
Sos:
  • Sambal oelek - 2 łyżki
  • Miód - 1 łyżka
  • Pasta miso - 1 łyżeczka
  • Majonez - 2 łyżki (opcjonalnie)

Pulled pork:
Mieszamy składniki marynaty: sambal, sos sojowy, miso, olej sezamowy, ocet, cukier i przeciśnięty czosnek. Nacieramy mięso. Najlepiej zacząć marynować co najmniej dobę przed pieczeniem - wtedy uzyskamy najlepszy smak.
Mięso pieczemy w 140 stopniach przez 5 godzin. Po upieczeniu, można je podzielić na włókna za pomocą 2 widelców. Mięso mieszamy z wytopionym z niego sosem, bo to w nim znajduje się najwięcej aromatu. Tak długie pieczenie powoduje, że mięso jest bardzo miękkie i pozostaje soczyste.

 

Grzyby z kapustą:
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach wyjmujemy, kroimy w paski. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka.
Na oleju smażymy grzyby z kapustą i cebulą. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodajemy sos sojowy. Smażymy jeszcze chwilę. Przed podaniem posypujemy sezamem.

Marchew kroimy w słupki.
Jajka smażymy lub gotujemy w koszulkach.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Składniki na sos mieszamy. Wersja z majonezem będzie zdecydowanie łagodniejsza.

 

W miskach układamy wszystkie składniki: ryż na środku, a na bokach smażone warzywa z grzybami, marchew, kiełki, mięso. Na górze układamy świeżo usmażone jajko, całość można jeszcze posypać sezamem. Przed podaniem polewamy sosem. Ważne, aby wszystkie smażone składniki były gorące!

 

Komentarze

  1. OBIADOWA MISKA Z SZARPANĄ WIEPRZOWINĄ, PULLED PORK BOWL prezentuje się bardzo smakowicie :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty