Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Obiadowa miska z szarpaną wieprzowiną, pulled pork bowl

Obiadowa miska z szarpaną wieprzowiną, pulled pork bowl
 

Szarpana wieprzowina marynowana w azjatyckich przyprawach, podana z jajkiem, ryżem i warzywami. Sprawdzi się idealnie na niedzielny obiad!

Pulled pork:
  • Wieprzowina (najlepiej łopatka) - 1,5 kg
  • Sambal oelek - 2 łyżki
  • Pasta miso - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Olej sezamowy - 1 łyżka
  • Ocet (ryżowy, jabłkowy) - 1 łyżka
  • Cukier (u mnie kokosowy) - 1 łyżeczka
  • Czosnek - 2 ząbki
Grzyby z kapustą:
  • Grzyby mun - 2-3szt
  • Kapusta biała - ok. 1/8 główki
  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Sezam - 1 łyżka
Dodatkowo:
  • Ryż - 300g
  • Marchewka - 3szt
  • Kiełki fasoli mung - 100g
  • Jajka - 6szt
  • Olej do smażenia
Sos:
  • Sambal oelek - 2 łyżki
  • Miód - 1 łyżka
  • Pasta miso - 1 łyżeczka
  • Majonez - 2 łyżki (opcjonalnie)

Pulled pork:
Mieszamy składniki marynaty: sambal, sos sojowy, miso, olej sezamowy, ocet, cukier i przeciśnięty czosnek. Nacieramy mięso. Najlepiej zacząć marynować co najmniej dobę przed pieczeniem - wtedy uzyskamy najlepszy smak.
Mięso pieczemy w 140 stopniach przez 5 godzin. Po upieczeniu, można je podzielić na włókna za pomocą 2 widelców. Mięso mieszamy z wytopionym z niego sosem, bo to w nim znajduje się najwięcej aromatu. Tak długie pieczenie powoduje, że mięso jest bardzo miękkie i pozostaje soczyste.

 

Grzyby z kapustą:
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem. Po 5 minutach wyjmujemy, kroimy w paski. Kapustę szatkujemy, cebulę kroimy w piórka.
Na oleju smażymy grzyby z kapustą i cebulą. Gdy warzywa zaczną mięknąć dodajemy sos sojowy. Smażymy jeszcze chwilę. Przed podaniem posypujemy sezamem.

Marchew kroimy w słupki.
Jajka smażymy lub gotujemy w koszulkach.
Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Składniki na sos mieszamy. Wersja z majonezem będzie zdecydowanie łagodniejsza.

 

W miskach układamy wszystkie składniki: ryż na środku, a na bokach smażone warzywa z grzybami, marchew, kiełki, mięso. Na górze układamy świeżo usmażone jajko, całość można jeszcze posypać sezamem. Przed podaniem polewamy sosem. Ważne, aby wszystkie smażone składniki były gorące!

 

Komentarze

  1. OBIADOWA MISKA Z SZARPANĄ WIEPRZOWINĄ, PULLED PORK BOWL prezentuje się bardzo smakowicie :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty