Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Kruche ciasteczka limonka-matcha

Kruche ciasteczka limonka-matcha

 

Delikatne, wyjątkowo kruche ciasteczka. Limonka nadaje im świeżości, a matcha subtelnego aromatu zielonej herbaty.
 

Składniki na 1 dużą blachę:

  • Masło w temperaturze pokojowej - 150g
  • Mąka pszenna - 250g
  • Mąka kukurydziana - 70g
  • Cukier - 120g
  • Jajko - 1szt
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • Mleko - 2 łyżki
  • Matcha - 1 płaska łyżka
  • Skórka i sok z 1 limonki
  • Cukier puder do obtoczenia

Ciepłe masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, mąki, proszek, mleko, matchę, sok i skórkę z limonki. Razem mieszamy mikserem do uzyskania gładkiej masy.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Z ciasta urywamy po kawałku, formujemy kulkę i obtaczamy ją w cukrze pudrze. Układamy na blaszce.
Pieczemy w 180 stopniach przez 18-20 minut.
Ciasta podajemy po ostudzeniu.

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty