Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Makaron z indykiem i brokułami w kremowym sosie

Makaron razowy z indykiem, brokułem i suszonymi pomidorami w delikatnym i kremowym sosie z mascarpone. Proste danie, które zachwyca smakiem! Składniki na 4 porcje: Makaron razowy kolanka (u mnie orkiszowy od Nudli Śląskich ) - 200g Indyk filet - 500g Pieczarki - 300g Brokuł - 1szt Czosnek - 2 ząbki Papryka chilli - 1/2 szt (opcjonalnie) Cebula - 2szt Suszone pomidory (nie z oleju) - 25g Rozmaryn - 2 gałązki Olej - 1 łyżka Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki Kumin mielony - 1/2 łyżeczki Pieprz i sól do smaku Mascarpone - 120g Indyka kroimy w kostkę, pieczarki na ćwiartki, brokuł dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w piórka, a czosnek i ostrą papryczkę w drobną kostkę.  Na oleju smażymy cebulę, a gdy lekko się zeszkli dodajemy czosnek oraz chilli i smażymy jeszcze minutę. Dodajemy indyka, różyczki brokułu, suszone pomidory i przyprawy i smażymy, co jakiś czas mieszając przez około 6-8 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię dodajemy mascarpone, m

Makaron z cukinią i boczkiem

Makaron z cukinią i boczkiem

Makaron z cukinią, suszonymi pomidorami i chrupiącym boczkiem - pomysł na szybki i przepyszny obiad!

Składniki na 4 porcje:

  • Makaron (u mnie bazyliowy od Nudli Śląskich) - 200g
  • Boczek - 150g
  • Cukinia - 1 nieduża
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Cebula czerwona - 1szt
  • Suszone pomidory - 3-4 kawałki
  • Bazylia suszona - 1/2 łyżeczki
  • Płatki chilli - 1/2 łyżeczki
  • Suszone pomidory w proszku (opcjonalnie) - 1 łyżeczka

Boczek kroimy w kostkę. Smażymy na patelni bez dodatku oleju, aż będzie lekko zarumieniony. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i płatki chilli. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodajemy przeciśnięty czosnek i smażymy jeszcze minutę.
Teraz dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, pokrojone suszone pomidory oraz ewentualnie suszone pomidory w proszku. Smażymy kilka minut, aby cukinie zmiękła.
W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do warzyw dodajemy ugotowany makaron wraz z 1 małą chochlą wody z gotowania. Całość posypujemy bazylią i smażymy razem jeszcze kilka minut.

Makaron z cukinią i boczkiem

 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty