Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Sałatka makaronowa z parówką i groszkiem

Sałatka makaronowa z parówką i groszkiem

Prosta sałatka, która sprawdzi się świetnie jako śniadanie do pracy. Sycący makaron, parówki, groszek i sos miodowo-musztardowy. 

Składniki:

  • Makaron risoni (orzo) - 100g
  • Parówki - 4szt
  • Groszek konserwowy - 100g
  • Papryka marynowana - 3 plastry
  • Pieprz
Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Musztarda francuska - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżeczka

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinien być lekko twardy. Używałam makaronu w kształcie ryżu (risoni/orzo), ale sprawdzi się także inny, drobny makaron. Po ugotowaniu, makaron studzimy.
Parówki kroimy w pasterki, paprykę na mniejsze kawałki. Groszek odcedzamy.
Mieszamy makaron z parówkami, papryką i groszkiem, doprawiamy pieprzem.

Sos:
Olej, musztardę i miód mieszamy bardzo dokładnie, aż połączą się w gładki sos. Dodajemy musztardę francuską i delikatnie mieszamy.

Sałatkę łączymy z sosem. Podajemy schłodzoną.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty