Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka makaronowa z parówką i groszkiem

Sałatka makaronowa z parówką i groszkiem

Prosta sałatka, która sprawdzi się świetnie jako śniadanie do pracy. Sycący makaron, parówki, groszek i sos miodowo-musztardowy. 

Składniki:

  • Makaron risoni (orzo) - 100g
  • Parówki - 4szt
  • Groszek konserwowy - 100g
  • Papryka marynowana - 3 plastry
  • Pieprz
Sos:
  • Olej - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Musztarda francuska - 1 łyżka
  • Miód - 1 łyżeczka

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Powinien być lekko twardy. Używałam makaronu w kształcie ryżu (risoni/orzo), ale sprawdzi się także inny, drobny makaron. Po ugotowaniu, makaron studzimy.
Parówki kroimy w pasterki, paprykę na mniejsze kawałki. Groszek odcedzamy.
Mieszamy makaron z parówkami, papryką i groszkiem, doprawiamy pieprzem.

Sos:
Olej, musztardę i miód mieszamy bardzo dokładnie, aż połączą się w gładki sos. Dodajemy musztardę francuską i delikatnie mieszamy.

Sałatkę łączymy z sosem. Podajemy schłodzoną.

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty