Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Kebab na laskach cynamonu


Mięso przygotowywane na laskach cynamonu nabiera wspaniałego korzennego aromatu. To bardzo prosty sposób na wyjątkowo ciekawe danie z grilla.

Składniki na 4 sztuki:

  • Mięso mielone (u mnie wieprzowo-wołowe) - 500g
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy mielone:
  • papryka słodka - 1/2 łyżeczki
  • papryka ostra - 1/2 łyżeczki
  • sumak - 1/2 łyżeczki
  • cynamon i kardamon - po 1/4 łyżeczki
  • Tymianek suszony - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 4 długie laski (lub 8 krótkich)

Mięso mieszamy z olejem, tymiankiem i mielonymi przyprawami. Najlepiej zrobić to na kilka godzin przed grillowaniem. Ważne, aby wyciągnąć je z lodówki co najmniej godzinę przed obróbką termiczną.
Przed samym grillowaniem, mięso dzielimy na 4 części, każdą z nich oklejamy wokół laski cynamonu. Jeśli nie macie długich lasek, spokojnie można połączyć 2 krótsze (po oblepieniu mięsem będą dobrze się trzymać).
Polecam włożyć patyczki do szaszłyków do lasek cynamonu, dzięki nim lepiej obraca się mięso.


Mięso grillujemy około 20 minut, obracając w połowie. Kebaby możemy także przygotować w piekarniku lub na grillu elektrycznym. Podajemy z sosem i pieczywem.


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty