Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Kokosowy schabowy na kokosowym makaronie w curry


Tym razem do mojej kuchni trafił makaron kokosowy od Nudli Śląskich. Nie chciałam podawać go na słodko, choć z czekoladą i owocami byłby z pewnością świetny. Zdecydowałam się na curry z bakłażanem, a do niego schabowy w chrupiącej kokosowej tempurze. Tak przygotowane kotlety są świetną alternatywą dla schabowych w tradycyjnej panierce

Składniki na 4 porcje:

Kotlet w kokosowej tempurze:
  • Schab - 4 plastry
  • Sól, pieprz
  • Mieszanka do tempury - 3 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Wiórki kokosowe - 3 łyżki
  • Lodowata woda - 5 łyżek
  • Olej do smażenia
Kokosowy makaron w curry:
  • Makaron kokosowy (sprawdź Nudle Śląskie) - 200g
  • Cebula - 2szt
  • Bakłażan - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pędy bambusa - 80g
  • Mleko kokosowe - 250ml
  • Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka
  • Olej sezamowy - 1 łyżka

Plastry schabu rozbijamy, obsypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy. Tempurę będzie przygotowywać przed samym smażeniem.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na oleju przesmażamy pastę curry, dodajemy mleko kokosowe i mieszamy. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy przeciśnięty czosnek,pokrojonego w półplasterki bakłażana i pędy bambusa. Dusimy jeszcze około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy. Gotujemy jeszcze minutę, aby smaki dobrze się połączyły.

Mieszankę do tempury łączymy z jajkiem, lodowatą wodą i wiórkami kokosowymi. Powinno powstać dość gęste ciasto. Maczamy w nim plastry schabu i smażymy na niedużym ogniu, aż kotlety z obu stron będą zarumienione.

Kotlety przekładamy na ręcznik papierowy. Kroimy w plasterki po skosie i podajemy na makaronie

 


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty