Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Sałatka z kalafiorem i szczypiorkiem


Sałatka idealna na drugie śniadanie do pracy. Sycący kalafior z papryką, kukurydzą i szczypiorkiem, doprawiony pysznym sosem.

Składniki na 2 porcje:

  • Kalafior - 1/2 szt
  • Papryka żółta - 1/2 szt
  • Kukurydza konserwowa - 60g
  • Szczypiorek - 1/4 pęczka
  • Cebulki marynowane - 10szt

Sos:

  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Majonez - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Koperek - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz

 

Składniki sosu mieszamy. 

Kalafiora dzielimy na różyczki. Gotujemy. Polecam gotowanie na parze (5-10 minut w zależności od wielkości różyczek), ale można oczywiście ugotować w wodzie. 

Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, cebulki marynowane w plasterki, a szczypiorek siekamy. Kukurydzę odcedzamy. 

Wszystkie warzywa mieszamy z sosem i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę do przegryzienia.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty