Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Sałatka z kalafiorem i szczypiorkiem


Sałatka idealna na drugie śniadanie do pracy. Sycący kalafior z papryką, kukurydzą i szczypiorkiem, doprawiony pysznym sosem.

Składniki na 2 porcje:

  • Kalafior - 1/2 szt
  • Papryka żółta - 1/2 szt
  • Kukurydza konserwowa - 60g
  • Szczypiorek - 1/4 pęczka
  • Cebulki marynowane - 10szt

Sos:

  • Jogurt naturalny - 1 łyżka
  • Majonez - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżeczka
  • Koperek - 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz

 

Składniki sosu mieszamy. 

Kalafiora dzielimy na różyczki. Gotujemy. Polecam gotowanie na parze (5-10 minut w zależności od wielkości różyczek), ale można oczywiście ugotować w wodzie. 

Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, cebulki marynowane w plasterki, a szczypiorek siekamy. Kukurydzę odcedzamy. 

Wszystkie warzywa mieszamy z sosem i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę do przegryzienia.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty