Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Zupa cebulowa z białym winem - bardzo prosty przepis!

 


Aromatyczna zupa cebulowa z dodatkiem wina. Smakuje świetnie ze świeżym pieczywem.

Składniki na 4 porcje:

  • Cebula - 700g
  • Masło - 2 łyżki
  • Wino białe wytrawne - 120ml
  • Bulion - 3/4 litra
  • Sól, pieprz do smaku
Cebulę kroimy w piórka. Smażymy na maśle, na małym ogniu przez 20 minut. Cebula powinna być miękka, szklista, ale nie przypalona. Dodajemy bulion i wino, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze 25 minut na małym ogniu.

Zupę podajemy z świeżym pieczywem, tostami lub grzankami. Ja podałam z drożdżowym chlebkiem z serem z tego przepisu.

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty