Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Cantuccini z morelami
Cantuccini to włoskie ciasteczka migdałowe. Piecze się je 2 razy, aby były odpowiednio kruche. Można jeść je samodzielnie, lub maczając w winie albo kawie.
Składniki:
- Mąka pszenna - 180g
- Mąka migdałowa (mielone migdały) - 70g
- Migdały całe - 100g
- Morele suszone - 50g
- Masło roztopione - 30g
- Jajka - 2szt
- Cukier - 50g
- Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Do wykonania ciasteczek możemy użyć migdałów w skórkach lub
obranych - obie opcje występują w tradycyjnych przepisach. Ja wolę
migdały ze skórką za specyficzny smak, te bez skórki będą
delikatniejsze.
Migdały kroimy - małe na pół, duże na 3 części.
Morele suszone kroimy w drobną kostkę.
Wszystkie składniki ciastek mieszamy i zagniatamy do uzyskania dobrze
trzymającej się masy. Dzielimy na 3 części i z każdej z niej formujemy
wałek. U mnie miał ok 3,5 cm średnicy.
Wałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.
Ciastka wyciągamy i kroimy wałki po skosie, podobnie jak kopytka. Potrzebny jest do tego ostry nóż. Uwaga, ciasto jest gorące.
Ciasteczka dopiekamy w 180 stopniach przez 10 minut. Pilnujemy, aby się nie przypaliły.
Cantuccini zostawiamy do ostudzenia. Najlepsze są następnego dnia.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz