Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Cantuccini z morelami


Cantuccini to włoskie ciasteczka migdałowe. Piecze się je 2 razy, aby były odpowiednio kruche. Można jeść je samodzielnie, lub maczając w winie albo kawie.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 180g
  • Mąka migdałowa (mielone migdały) - 70g
  • Migdały całe - 100g
  • Morele suszone - 50g
  • Masło roztopione - 30g
  • Jajka - 2szt
  • Cukier - 50g
  • Cukier waniliowy - 2 łyżeczki
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Do wykonania ciasteczek możemy użyć migdałów w skórkach lub obranych - obie opcje występują w tradycyjnych przepisach. Ja wolę migdały ze skórką za specyficzny smak, te bez skórki będą delikatniejsze.
Migdały kroimy - małe na pół, duże na 3 części.
Morele suszone kroimy w drobną kostkę.

Wszystkie składniki ciastek mieszamy i zagniatamy do uzyskania dobrze trzymającej się masy. Dzielimy na 3 części i z każdej z niej formujemy wałek. U mnie miał ok 3,5 cm średnicy.
Wałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut.

Ciastka wyciągamy i kroimy wałki po skosie, podobnie jak kopytka. Potrzebny jest do tego ostry nóż. Uwaga, ciasto jest gorące.

Ciasteczka dopiekamy w 180 stopniach przez 10 minut. Pilnujemy, aby się nie przypaliły.

Cantuccini zostawiamy do ostudzenia. Najlepsze są następnego dnia.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty