Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Słoneczna focaccia z fetą i warzywami


Puszyste drożdżowe ciasto z warzywami. Przyciąga wzrok pięknymi kolorami. Sprawdzi się jako obiad i jako pieczywo do grilla.

Składniki:

Ciasto:
  • Mąka pszenna (typ 00) - 500g
  • Woda ciepła - 280ml
  • Drożdże - 20g
  • Cukier - 3 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Oliwa - 3 łyżki + 1 łyżka do posmarowania
Dodatki:
  • Ser feta - 150g
  • Pomidory - 2szt
  • Ostra papryczka marynowana - 1-2 szt
  • Papryka żółta - 1/4 szt
  • Karczochy w zalewie - 4 ćwiartki
  • Oliwki zielone - 10szt
  • Rozmaryn i bazylia suszona
  • Sól gruboziarnista

Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, oliwą i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto przekładamy do blachy (u mnie 25x35cm). Rozkładamy równomiernie i smarujemy oliwą. Odstawiamy na kolejne 30 minut.

W wyrośniętym cieście robimy palcami wgłębienia. Do każdego z nich wkładamy po kawałku sera feta.


Na cieście układamy pokrojone warzywa. Z jednej strony plasterki pomidorów, z drugiej karczochy, papryki, oliwki. Całość posypujemy bazylią i rozmarynem. Pomidory lekko obsypujemy solą gruboziarnistą.

Ciasto pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.


Focaccia jest pyszna na ciepło i na zimno.

 


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty