Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Słoneczna focaccia z fetą i warzywami


Puszyste drożdżowe ciasto z warzywami. Przyciąga wzrok pięknymi kolorami. Sprawdzi się jako obiad i jako pieczywo do grilla.

Składniki:

Ciasto:
  • Mąka pszenna (typ 00) - 500g
  • Woda ciepła - 280ml
  • Drożdże - 20g
  • Cukier - 3 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Oliwa - 3 łyżki + 1 łyżka do posmarowania
Dodatki:
  • Ser feta - 150g
  • Pomidory - 2szt
  • Ostra papryczka marynowana - 1-2 szt
  • Papryka żółta - 1/4 szt
  • Karczochy w zalewie - 4 ćwiartki
  • Oliwki zielone - 10szt
  • Rozmaryn i bazylia suszona
  • Sól gruboziarnista

Do ciepłej wody dodajemy drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie mieszamy z pozostałą mąką, oliwą i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto przekładamy do blachy (u mnie 25x35cm). Rozkładamy równomiernie i smarujemy oliwą. Odstawiamy na kolejne 30 minut.

W wyrośniętym cieście robimy palcami wgłębienia. Do każdego z nich wkładamy po kawałku sera feta.


Na cieście układamy pokrojone warzywa. Z jednej strony plasterki pomidorów, z drugiej karczochy, papryki, oliwki. Całość posypujemy bazylią i rozmarynem. Pomidory lekko obsypujemy solą gruboziarnistą.

Ciasto pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.


Focaccia jest pyszna na ciepło i na zimno.

 


 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty