Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Warkocz drożdżowy z serem Grana Padano


Drożdżowe pieczywo idealne jako dodatek do zup lub potraw z grilla. Ma delikatnie serowy aromat, chrupiącą skórkę i miękkie, puszyste wnętrze.

Składniki:

  • Mąka pszenna - 500g
  • Woda ciepła - 120ml
  • Mleko ciepłe - 140ml
  • Drożdże - 20g
  • Jajko - 1szt
  • Cukier - 2 łyżeczki
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Oliwa - 3 łyżki

  • Ser Grana Padano tarty - 50g
  • Masło ciepłe - 1 łyżka
  • Jajko - 1szt (do nasmarowania)

Mieszamy ciepłą wodę z mlekiem, dodajemy cukier, drożdże i jedną łyżkę mąki. Odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Zaczyn mieszamy z pozostałą mąką, jajkiem, oliwą i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką bawełnianą lub folią spożywczą i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5mm, podsypując mąką. Powinno mieć kształt prostokąta. Smarujemy masłem i posypujemy tartym serem.


 Zwijamy w roladę i dzielimy ją na 3 części (nie rozcinamy do końca).

Zaplatamy warkocz. 

Wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.


 Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Po ostudzeniu chlebek bardzo łatwo się kroi.


 

 

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty