Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Babka kajmakowo ajerkoniakowa


Babka w lekko alkoholowym wydaniu - z dodatkiem ajerkoniaku i ajerkoniakowym lukrem. Kajmak nadaje pięknego koloru i karmelowego smaku. Babka jest wilgotna, puszysta i dość słodka. 

Składniki:

Babka:
  • Mąka pszenna - 300g
  • Jajka - 3szt
  • Olej - 100ml (+ do nasmarowania foremki)
  • Cukier - 100g
  • Masa kajmakowa (lejąca) - 150g
  • Ajerkoniak (lub adwokat) - 100ml
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Nasączenie:
  • Ajerkoniak (lub adwokat) - 1 łyżka
  • Woda (przegotowana, ostudzona) - 2 łyżki
Lukier ajerkoniakowy:
  • Ajerkoniak (lub adwokat) - 1 - 1,5 łyżki
  • Cukier puder - 3 łyżki

 

Jajka ubijamy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy olej, mąkę z proszkiem, kajmak i ajerkoniak. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy na babkę i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut.

Po upieczeniu zostawiamy w formie przez 15 minut. Potem wyciągamy babkę z formy i wkładamy ponownie. Nakłuwamy drewnianym patyczkiem do szaszłyków lub nożem. Przygotowujemy nasączenie: ajerkoniak mieszamy z przegotowaną wodą. Polewamy. Dzięki temu babka pozostanie bardzo wilgotna.

Po ostudzeniu babki wyjmujemy ją z formy. Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z ajerkoniakiem. Najlepiej dodawać ajerkoniak porcjami. Lukier powinien być lejący, ale dość gęsty. Babkę polewamy lukrem.


 

 

Komentarze

  1. ostatnio robiłam podobną i bardzo mi smakowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fajny przepis - można modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami i zawsze wychodzi pyszna!

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty