Polecane
Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę. Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.
Babka kajmakowo ajerkoniakowa
Babka w lekko alkoholowym wydaniu - z dodatkiem ajerkoniaku i ajerkoniakowym lukrem. Kajmak nadaje pięknego koloru i karmelowego smaku. Babka jest wilgotna, puszysta i dość słodka.
Składniki:
Babka:
- Mąka pszenna - 300g
- Jajka - 3szt
- Olej - 100ml (+ do nasmarowania foremki)
- Cukier - 100g
- Masa kajmakowa (lejąca) - 150g
- Ajerkoniak (lub adwokat) - 100ml
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Nasączenie:
- Ajerkoniak (lub adwokat) - 1 łyżka
- Woda (przegotowana, ostudzona) - 2 łyżki
Lukier ajerkoniakowy:
- Ajerkoniak (lub adwokat) - 1 - 1,5 łyżki
- Cukier puder - 3 łyżki
Jajka ubijamy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy olej, mąkę z
proszkiem, kajmak i ajerkoniak. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy na babkę i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut.
Po upieczeniu zostawiamy w formie przez 15 minut. Potem wyciągamy babkę z
formy i wkładamy ponownie. Nakłuwamy drewnianym patyczkiem do
szaszłyków lub nożem. Przygotowujemy nasączenie: ajerkoniak mieszamy z
przegotowaną wodą. Polewamy. Dzięki temu babka pozostanie bardzo
wilgotna.
Po ostudzeniu babki wyjmujemy ją z formy. Przygotowujemy lukier: cukier
puder mieszamy z ajerkoniakiem. Najlepiej dodawać ajerkoniak porcjami.
Lukier powinien być lejący, ale dość gęsty. Babkę polewamy lukrem.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
Biscotti al limone - włoskie ciasteczka cytrynowe
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje

ostatnio robiłam podobną i bardzo mi smakowała
OdpowiedzUsuńTo fajny przepis - można modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami i zawsze wychodzi pyszna!
UsuńJaka apetyczna 😋
OdpowiedzUsuń