Polecane
Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka. Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.
Babka kajmakowo ajerkoniakowa
Babka w lekko alkoholowym wydaniu - z dodatkiem ajerkoniaku i ajerkoniakowym lukrem. Kajmak nadaje pięknego koloru i karmelowego smaku. Babka jest wilgotna, puszysta i dość słodka.
Składniki:
Babka:
- Mąka pszenna - 300g
- Jajka - 3szt
- Olej - 100ml (+ do nasmarowania foremki)
- Cukier - 100g
- Masa kajmakowa (lejąca) - 150g
- Ajerkoniak (lub adwokat) - 100ml
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Nasączenie:
- Ajerkoniak (lub adwokat) - 1 łyżka
- Woda (przegotowana, ostudzona) - 2 łyżki
Lukier ajerkoniakowy:
- Ajerkoniak (lub adwokat) - 1 - 1,5 łyżki
- Cukier puder - 3 łyżki
Jajka ubijamy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy olej, mąkę z
proszkiem, kajmak i ajerkoniak. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy na babkę i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut.
Po upieczeniu zostawiamy w formie przez 15 minut. Potem wyciągamy babkę z
formy i wkładamy ponownie. Nakłuwamy drewnianym patyczkiem do
szaszłyków lub nożem. Przygotowujemy nasączenie: ajerkoniak mieszamy z
przegotowaną wodą. Polewamy. Dzięki temu babka pozostanie bardzo
wilgotna.
Po ostudzeniu babki wyjmujemy ją z formy. Przygotowujemy lukier: cukier
puder mieszamy z ajerkoniakiem. Najlepiej dodawać ajerkoniak porcjami.
Lukier powinien być lejący, ale dość gęsty. Babkę polewamy lukrem.
Komentarze
Popularne posty
Ciasto Malaga bez pieczenia
- Pobierz link
- X
- Inne aplikacje
ostatnio robiłam podobną i bardzo mi smakowała
OdpowiedzUsuńTo fajny przepis - można modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami i zawsze wychodzi pyszna!
UsuńJaka apetyczna 😋
OdpowiedzUsuń