Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Babka kajmakowo ajerkoniakowa


Babka w lekko alkoholowym wydaniu - z dodatkiem ajerkoniaku i ajerkoniakowym lukrem. Kajmak nadaje pięknego koloru i karmelowego smaku. Babka jest wilgotna, puszysta i dość słodka. 

Składniki:

Babka:
  • Mąka pszenna - 300g
  • Jajka - 3szt
  • Olej - 100ml (+ do nasmarowania foremki)
  • Cukier - 100g
  • Masa kajmakowa (lejąca) - 150g
  • Ajerkoniak (lub adwokat) - 100ml
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Nasączenie:
  • Ajerkoniak (lub adwokat) - 1 łyżka
  • Woda (przegotowana, ostudzona) - 2 łyżki
Lukier ajerkoniakowy:
  • Ajerkoniak (lub adwokat) - 1 - 1,5 łyżki
  • Cukier puder - 3 łyżki

 

Jajka ubijamy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy olej, mąkę z proszkiem, kajmak i ajerkoniak. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy na babkę i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut.

Po upieczeniu zostawiamy w formie przez 15 minut. Potem wyciągamy babkę z formy i wkładamy ponownie. Nakłuwamy drewnianym patyczkiem do szaszłyków lub nożem. Przygotowujemy nasączenie: ajerkoniak mieszamy z przegotowaną wodą. Polewamy. Dzięki temu babka pozostanie bardzo wilgotna.

Po ostudzeniu babki wyjmujemy ją z formy. Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z ajerkoniakiem. Najlepiej dodawać ajerkoniak porcjami. Lukier powinien być lejący, ale dość gęsty. Babkę polewamy lukrem.


 

 

Komentarze

  1. ostatnio robiłam podobną i bardzo mi smakowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fajny przepis - można modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami i zawsze wychodzi pyszna!

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty