Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Zupa gołąbkowa


Gołąbki dla bardzo leniwych ;) zupa z mięsem mielonym, kapustą, ryżem i kaszą. Smakuje jak gołąbki, a zrobicie ją zdecydowanie szybciej.

Składniki na bardzo duży garnek (wystarczy dla 6-8 osób):

  • Mięso mielone - 700g
  • Kapusta (u mnie młoda) - ok 1kg
  • Kasza jęczmienna - 100g
  • Ryż - 100g
  • Pomidory (mogą być z puszki) - 400g
  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarno - 1 łyżeczka
  • Bulion - 1,5l
  • Koncentrat pomidorowy - 200g
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Na oleju smażymy mięso mielone. Po kilku minutach dodajemy cebulę. Smażymy razem, aż mięso będzie lekko zarumienione. Mięso z cebulą przekładamy do dużego garnka. Dodajemy poszatkowaną kapustę, pomidory, liście laurowe, pieprz i ziele. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Wtedy dodajemy ryż, kaszę i koncentrat. Gotujemy, aż ryż i kasza będą miękkie. Doprawiamy do smaku.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty