Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Zupa gołąbkowa


Gołąbki dla bardzo leniwych ;) zupa z mięsem mielonym, kapustą, ryżem i kaszą. Smakuje jak gołąbki, a zrobicie ją zdecydowanie szybciej.

Składniki na bardzo duży garnek (wystarczy dla 6-8 osób):

  • Mięso mielone - 700g
  • Kapusta (u mnie młoda) - ok 1kg
  • Kasza jęczmienna - 100g
  • Ryż - 100g
  • Pomidory (mogą być z puszki) - 400g
  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarno - 1 łyżeczka
  • Bulion - 1,5l
  • Koncentrat pomidorowy - 200g
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Na oleju smażymy mięso mielone. Po kilku minutach dodajemy cebulę. Smażymy razem, aż mięso będzie lekko zarumienione. Mięso z cebulą przekładamy do dużego garnka. Dodajemy poszatkowaną kapustę, pomidory, liście laurowe, pieprz i ziele. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Wtedy dodajemy ryż, kaszę i koncentrat. Gotujemy, aż ryż i kasza będą miękkie. Doprawiamy do smaku.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty