Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Zupa gołąbkowa


Gołąbki dla bardzo leniwych ;) zupa z mięsem mielonym, kapustą, ryżem i kaszą. Smakuje jak gołąbki, a zrobicie ją zdecydowanie szybciej.

Składniki na bardzo duży garnek (wystarczy dla 6-8 osób):

  • Mięso mielone - 700g
  • Kapusta (u mnie młoda) - ok 1kg
  • Kasza jęczmienna - 100g
  • Ryż - 100g
  • Pomidory (mogą być z puszki) - 400g
  • Cebula - 2szt
  • Olej - 1 łyżka
  • Liść laurowy - 4szt
  • Ziele angielskie - 6szt
  • Pieprz ziarno - 1 łyżeczka
  • Bulion - 1,5l
  • Koncentrat pomidorowy - 200g
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Na oleju smażymy mięso mielone. Po kilku minutach dodajemy cebulę. Smażymy razem, aż mięso będzie lekko zarumienione. Mięso z cebulą przekładamy do dużego garnka. Dodajemy poszatkowaną kapustę, pomidory, liście laurowe, pieprz i ziele. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Wtedy dodajemy ryż, kaszę i koncentrat. Gotujemy, aż ryż i kasza będą miękkie. Doprawiamy do smaku.

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty