Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Kokosowy schabowy na kokosowym makaronie w curry


Tym razem do mojej kuchni trafił makaron kokosowy od Nudli Śląskich. Nie chciałam podawać go na słodko, choć z czekoladą i owocami byłby z pewnością świetny. Zdecydowałam się na curry z bakłażanem, a do niego schabowy w chrupiącej kokosowej tempurze. Tak przygotowane kotlety są świetną alternatywą dla schabowych w tradycyjnej panierce

Składniki na 4 porcje:

Kotlet w kokosowej tempurze:
  • Schab - 4 plastry
  • Sól, pieprz
  • Mieszanka do tempury - 3 łyżki
  • Jajko - 1szt
  • Wiórki kokosowe - 3 łyżki
  • Lodowata woda - 5 łyżek
  • Olej do smażenia
Kokosowy makaron w curry:
  • Makaron kokosowy (sprawdź Nudle Śląskie) - 200g
  • Cebula - 2szt
  • Bakłażan - 1szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Pędy bambusa - 80g
  • Mleko kokosowe - 250ml
  • Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka
  • Olej sezamowy - 1 łyżka

Plastry schabu rozbijamy, obsypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy. Tempurę będzie przygotowywać przed samym smażeniem.

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na oleju przesmażamy pastę curry, dodajemy mleko kokosowe i mieszamy. Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy przeciśnięty czosnek,pokrojonego w półplasterki bakłażana i pędy bambusa. Dusimy jeszcze około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na końcu dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy. Gotujemy jeszcze minutę, aby smaki dobrze się połączyły.

Mieszankę do tempury łączymy z jajkiem, lodowatą wodą i wiórkami kokosowymi. Powinno powstać dość gęste ciasto. Maczamy w nim plastry schabu i smażymy na niedużym ogniu, aż kotlety z obu stron będą zarumienione.

Kotlety przekładamy na ręcznik papierowy. Kroimy w plasterki po skosie i podajemy na makaronie

 


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty