Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Kokosowy schabowy na kokosowym makaronie w curry
Tym razem do mojej kuchni trafił makaron kokosowy od Nudli Śląskich. Nie chciałam podawać go na słodko, choć z czekoladą i owocami byłby z pewnością świetny. Zdecydowałam się na curry z bakłażanem, a do niego schabowy w chrupiącej kokosowej tempurze. Tak przygotowane kotlety są świetną alternatywą dla schabowych w tradycyjnej panierce
Składniki na 4 porcje:
- Schab - 4 plastry
- Sól, pieprz
- Mieszanka do tempury - 3 łyżki
- Jajko - 1szt
- Wiórki kokosowe - 3 łyżki
- Lodowata woda - 5 łyżek
- Olej do smażenia
- Makaron kokosowy (sprawdź Nudle Śląskie) - 200g
- Cebula - 2szt
- Bakłażan - 1szt
- Czosnek - 2 ząbki
- Pędy bambusa - 80g
- Mleko kokosowe - 250ml
- Pasta curry (u mnie zielona) - 1 łyżka
- Olej sezamowy - 1 łyżka
Plastry schabu rozbijamy, obsypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy. Tempurę będzie przygotowywać przed samym smażeniem.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Na oleju przesmażamy pastę curry, dodajemy mleko kokosowe i mieszamy.
Dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, dusimy pod przykryciem 5 minut.
Dodajemy przeciśnięty czosnek,pokrojonego w półplasterki bakłażana i
pędy bambusa. Dusimy jeszcze około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Na
końcu dodajemy ugotowany makaron i delikatnie mieszamy. Gotujemy
jeszcze minutę, aby smaki dobrze się połączyły.
Mieszankę do tempury łączymy z jajkiem, lodowatą wodą i wiórkami
kokosowymi. Powinno powstać dość gęste ciasto. Maczamy w nim plastry
schabu i smażymy na niedużym ogniu, aż kotlety z obu stron będą
zarumienione.
Kotlety przekładamy na ręcznik papierowy. Kroimy w plasterki po skosie i podajemy na makaronie
Komentarze
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
ale fajna propozycja
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńCiekawe i z pewnością pyszne połączenie.
OdpowiedzUsuńO mniam! :) Pyszny obiadek z kokosową nutą <3
OdpowiedzUsuńMy też kochamy kokosową panierkę :D
Pyszne danie :)
OdpowiedzUsuń