Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Stek z tuńczyka na makaronie z miso

 

Pieczony kawałek tuńczyka podany z ciemnym makaronem ryżowym z warzywami. Pyszny i zdrowy obiad w niecałą godzinę.
 

Składniki na 2 porcje:

Tuńczyk pieczony:
  • Stek z tuńczyka - 1szt (250g)
  • Masło - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Makaron z warzywami:
  • Makaron ryżowy ciemny wstążki - 100g
  • Cykoria - 2szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Grzyby mun - 1-2 szt
  • Grzyby shitake - 2szt
  • Pasta miso - 1 łyżeczka
  • Chilli i przyprawa do kuchni chińskiej
  • Olej - 1 łyżka

Tuńczyka nacieramy przyprawami - najlepiej zrobić to kilka godzin przed pieczeniem. Potem dodajemy kawałeczki masła i zawijamy go w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Makron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
Grzyby mun i shitake zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Po tym czasie kroimy na paseczki. Cykorię i cebulę kroimy, czosnek przeciskamy.
Na oleju przesmażamy grzyby przez kilka minut. Dodajemy cebulę, czosnek i cykorię, smażymy, aż cebula będzie lekko szklista. Dodajemy makaron, przyprawy i pastę miso. Smażymy jeszcze minutę, dobrze mieszając.

Makaron podajemy ze świeżo upieczonym tuńczykiem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty