Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Stek z tuńczyka na makaronie z miso

 

Pieczony kawałek tuńczyka podany z ciemnym makaronem ryżowym z warzywami. Pyszny i zdrowy obiad w niecałą godzinę.
 

Składniki na 2 porcje:

Tuńczyk pieczony:
  • Stek z tuńczyka - 1szt (250g)
  • Masło - 1 łyżka
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Makaron z warzywami:
  • Makaron ryżowy ciemny wstążki - 100g
  • Cykoria - 2szt
  • Cebula - 1szt
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Grzyby mun - 1-2 szt
  • Grzyby shitake - 2szt
  • Pasta miso - 1 łyżeczka
  • Chilli i przyprawa do kuchni chińskiej
  • Olej - 1 łyżka

Tuńczyka nacieramy przyprawami - najlepiej zrobić to kilka godzin przed pieczeniem. Potem dodajemy kawałeczki masła i zawijamy go w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.

Makron przygotowujemy zgodnie z instrukcją.
Grzyby mun i shitake zalewamy wrzątkiem na 15 minut. Po tym czasie kroimy na paseczki. Cykorię i cebulę kroimy, czosnek przeciskamy.
Na oleju przesmażamy grzyby przez kilka minut. Dodajemy cebulę, czosnek i cykorię, smażymy, aż cebula będzie lekko szklista. Dodajemy makaron, przyprawy i pastę miso. Smażymy jeszcze minutę, dobrze mieszając.

Makaron podajemy ze świeżo upieczonym tuńczykiem.

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty