Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Klopsy w sosie pomidorowo-selerowym


Klopsiki z mięsa mielonego w sosie z pomidorów i selera naciowego. Świetnie pasują do spaghetti lub ryżu.

Składniki na 4 porcje:

Klopsy:
  • Mięso mielone - 600g (u mnie z szynki)
  • Jajko - 1szt
  • Cebula -1szt
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Sól, pieprz

Sos:

  • Pomidory (mogą być z puszki) - 500g
  • Seler naciowy - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • papryka słodka i ostra, pieprz
  • pieprz ziołowy, sól
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • Makaron spaghetti - 200g (lub ryż, kasza, ziemniaki)

Sos: 

Jeśli używamy świeżych pomidorów obieramy je ze skórki i kroimy je w większą kostkę. Selera obieramy z grubszych włókien i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku przeciskamy. 

Na oleju smażymy cebulę i czosnek, tylko do lekkiego zarumienienia. Dodajemy selera, pomidory, koncentrat, cukier i przyprawy. Dusimy sos pod przykryciem około 20-30 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. 

Sos miksujemy blenderem.

Klopsy: 

Mielone mięso mieszamy z jajkiem, bardzo drobno skrojoną cebulą, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładanie. W razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej. 

Z masy urywamy po kawałku i formujemy klopsiki. Aby dobrze się trzymały, każdego kręcimy w dłoniach przez około pół minuty. Uformowane klopsy wrzucamy do gorącego sosu. Gotujemy około 15 minut. W połowie delikatnie mieszamy, aby obrócić pulpety. 

Klopsy podajemy z makaronem spaghetti, ryżem, kaszą lub ziemniakami.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty