Polecane
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Klopsy w sosie pomidorowo-selerowym
Klopsiki z mięsa mielonego w sosie z pomidorów i selera naciowego. Świetnie pasują do spaghetti lub ryżu.
Składniki na 4 porcje:
- Mięso mielone - 600g (u mnie z szynki)
- Jajko - 1szt
- Cebula -1szt
- Bułka tarta - 3 łyżki
- Sól, pieprz
Sos:
- Pomidory (mogą być z puszki) - 500g
- Seler naciowy - 1szt
- Cebula - 2szt
- Czosnek - 2 ząbki
- Olej - 1 łyżka
- Przyprawy:
- papryka słodka i ostra, pieprz
- pieprz ziołowy, sól
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
- Cukier - 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
- Makaron spaghetti - 200g (lub ryż, kasza, ziemniaki)
Sos:
Jeśli używamy świeżych pomidorów obieramy je ze skórki i kroimy je w większą kostkę. Selera obieramy z grubszych włókien i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku przeciskamy.
Na oleju smażymy cebulę i czosnek, tylko do lekkiego zarumienienia. Dodajemy selera, pomidory, koncentrat, cukier i przyprawy. Dusimy sos pod przykryciem około 20-30 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
Sos miksujemy blenderem.
Klopsy:
Mielone mięso mieszamy z jajkiem, bardzo drobno skrojoną cebulą, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładanie. W razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej.
Z masy urywamy po kawałku i formujemy klopsiki. Aby dobrze się trzymały, każdego kręcimy w dłoniach przez około pół minuty. Uformowane klopsy wrzucamy do gorącego sosu. Gotujemy około 15 minut. W połowie delikatnie mieszamy, aby obrócić pulpety.
Klopsy podajemy z makaronem spaghetti, ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Popularne posty
Gulaszowa z żołądków drobiowych
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Mozzarella w chrupiącej panierce
- Pobierz link
- Inne aplikacje
Komentarze
Prześlij komentarz