Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Klopsy w sosie pomidorowo-selerowym


Klopsiki z mięsa mielonego w sosie z pomidorów i selera naciowego. Świetnie pasują do spaghetti lub ryżu.

Składniki na 4 porcje:

Klopsy:
  • Mięso mielone - 600g (u mnie z szynki)
  • Jajko - 1szt
  • Cebula -1szt
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Sól, pieprz

Sos:

  • Pomidory (mogą być z puszki) - 500g
  • Seler naciowy - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • papryka słodka i ostra, pieprz
  • pieprz ziołowy, sól
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • Makaron spaghetti - 200g (lub ryż, kasza, ziemniaki)

Sos: 

Jeśli używamy świeżych pomidorów obieramy je ze skórki i kroimy je w większą kostkę. Selera obieramy z grubszych włókien i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku przeciskamy. 

Na oleju smażymy cebulę i czosnek, tylko do lekkiego zarumienienia. Dodajemy selera, pomidory, koncentrat, cukier i przyprawy. Dusimy sos pod przykryciem około 20-30 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. 

Sos miksujemy blenderem.

Klopsy: 

Mielone mięso mieszamy z jajkiem, bardzo drobno skrojoną cebulą, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładanie. W razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej. 

Z masy urywamy po kawałku i formujemy klopsiki. Aby dobrze się trzymały, każdego kręcimy w dłoniach przez około pół minuty. Uformowane klopsy wrzucamy do gorącego sosu. Gotujemy około 15 minut. W połowie delikatnie mieszamy, aby obrócić pulpety. 

Klopsy podajemy z makaronem spaghetti, ryżem, kaszą lub ziemniakami.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty