Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Klopsy w sosie pomidorowo-selerowym


Klopsiki z mięsa mielonego w sosie z pomidorów i selera naciowego. Świetnie pasują do spaghetti lub ryżu.

Składniki na 4 porcje:

Klopsy:
  • Mięso mielone - 600g (u mnie z szynki)
  • Jajko - 1szt
  • Cebula -1szt
  • Bułka tarta - 3 łyżki
  • Sól, pieprz

Sos:

  • Pomidory (mogą być z puszki) - 500g
  • Seler naciowy - 1szt
  • Cebula - 2szt
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Olej - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • papryka słodka i ostra, pieprz
  • pieprz ziołowy, sól
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki

Dodatkowo:

  • Makaron spaghetti - 200g (lub ryż, kasza, ziemniaki)

Sos: 

Jeśli używamy świeżych pomidorów obieramy je ze skórki i kroimy je w większą kostkę. Selera obieramy z grubszych włókien i kroimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w piórka, a ząbki czosnku przeciskamy. 

Na oleju smażymy cebulę i czosnek, tylko do lekkiego zarumienienia. Dodajemy selera, pomidory, koncentrat, cukier i przyprawy. Dusimy sos pod przykryciem około 20-30 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. 

Sos miksujemy blenderem.

Klopsy: 

Mielone mięso mieszamy z jajkiem, bardzo drobno skrojoną cebulą, przyprawami i bułką tartą. Mieszamy dokładanie. W razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej. 

Z masy urywamy po kawałku i formujemy klopsiki. Aby dobrze się trzymały, każdego kręcimy w dłoniach przez około pół minuty. Uformowane klopsy wrzucamy do gorącego sosu. Gotujemy około 15 minut. W połowie delikatnie mieszamy, aby obrócić pulpety. 

Klopsy podajemy z makaronem spaghetti, ryżem, kaszą lub ziemniakami.

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty