Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Bardzo prosta pasta jajeczna


Kilkuskładnikowa, prosta i pyszna pasta z jajek i warzyw.

Składniki na 2 porcje:

  • Jajko - 2szt
  • Ogórek kiszony - 2szt nieduże
  • Papryka konserwowa - 2 kawałki
  • Majonez - 1 płaska łyżka
  • Pieprz, sól, papryka chilli

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy w drobną kostkę. Ogórki i paprykę również kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Przed podaniem posypujemy szczyptą chilli.

 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty