Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Bardzo prosta pasta jajeczna


Kilkuskładnikowa, prosta i pyszna pasta z jajek i warzyw.

Składniki na 2 porcje:

  • Jajko - 2szt
  • Ogórek kiszony - 2szt nieduże
  • Papryka konserwowa - 2 kawałki
  • Majonez - 1 płaska łyżka
  • Pieprz, sól, papryka chilli

Jajka gotujemy na twardo. Po ostudzeniu kroimy w drobną kostkę. Ogórki i paprykę również kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Przed podaniem posypujemy szczyptą chilli.

 

 

 

 

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty