Pasztet z królika z kwaskową żurawinową galaretką. Wygląda wspaniale i smakuje wyśmienicie. Zróbcie koniecznie na Wielkanoc!
Składniki:
- Królik tuszka - 1szt (ok 1,5 kg)
- Ziele angielskie - 6szt, liść laurowy - 4szt, jałowiec - 6szt
- Wątróbka wieprzowa - 250g
- Słonina - 200g
- Cebula - 1szt
- Jajko - 3szt
- Wino białe - 1/2 szklanki
- Przyprawy:
- gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka, papryka słodka i wędzona - po 1 łyżeczce
- pieprz ziołowy - 2 łyżeczki, pieprz i sól - do smaku
- Masło i bułka tarta do formy do pieczenia
Galaretka żurawinowa:
- Sok żurawinowy 100% - 200ml
- Żelatyna - 1,5 łyżki
- Woda - 1/4 szklanki
- Cukier - 1 łyżka (więcej, jeśli wolicie słodszą)
Pasztet piekłam w blaszce 30x12 cm.
Królika dzielimy na części - skoki tylne i przednie, comber, łaty,
mostek. Zalewamy wodą, dodajemy ziele, liście laurowe i jałowiec.
Gotujemy do miękkości. W szybkowarze wystarczy 30 minut, w garnku około
godzinę. Po ostudzeniu obieramy dokładanie mięso.
Słoninę kroimy w grubą kostkę. Smażymy na niedużym ogniu. Gdy zacznie
się wytapiać dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy pod przykryciem, aż
cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i mięso z królika.
Doprawiamy pieprzem, paprykami, gałką, dolewamy wino. Dusimy jeszcze 15
minut.
Po ostudzeniu mielimy w maszynce do mięsa 2 razy, na większych oczkach.
Doprawiamy solą i w razie potrzeby pieprzem. Na końcu mieszamy z
jajkami.
Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Wykładamy masę
pasztetową, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez
35 minut, zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze 10 minut. Studzimy.
Galaretka:
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i zostawiamy do spęcznienia.
Podgrzewamy sok z cukrem. Zanim zacznie się gotować wyłączamy ogień,
dodajemy żelatynę i dokładanie mieszamy. Studzimy. Kiedy galaretka lekko
stężeje wylewamy ją na pasztet. Wstawiamy na noc do lodówki.
Pasztet delikatnie wyciągamy z formy (najlepiej podzielić go na 3 części).
Komentarze
Prześlij komentarz