Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

  Sałatka z grillowanych lub pieczonych warzyw i sera feta - kolorowa, pełna smaku i bardzo sycąca. Sprawdzi się na wege grillu lub jako pudełkowe śniadanie do pracy. Składniki: Do grillowania: Bakłażan - 1szt Papryka - 2 szt (najlepiej w różnych kolorach) Cebula - 2szt Oliwa lub olej - 2 łyżki Pozostałe: Sałata rzymska - 2szt Pomidory cherry - 8szt Granat - pestki z 1/2szt Kolendra świeża - 1/2 pęczka Ser feta - 250g Sos: Oliwa lub olej - 2 łyżki Sok z cytryny - 1 łyżeczka Cukier lub miód - 1/2 łyżeczki Sól, pieprz do smaku Bakłażana kroimy w plasterki, papryki i cebule w ćwiartki. Mieszamy z oliwą lub olejem. Grillujemy, obracając, aby warzywa zarumieniły się z obu stron. Pierwsze zrobią się bakłażany, potem cebula i na końcu papryka. Można także przygotować warzywa w piekarniku - wtedy pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Po ostudzeniu obieramy paprykę ze skórki i wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Sałatę rwiemy lub kroimy, pomidory kroimy w ćwiartki, kolendrę

Pasztet z królika z żurawinową galaretką


Pasztet z królika z kwaskową żurawinową galaretką. Wygląda wspaniale i smakuje wyśmienicie. Zróbcie koniecznie na Wielkanoc!

Składniki:

  • Królik tuszka - 1szt (ok 1,5 kg)
  • Ziele angielskie - 6szt, liść laurowy - 4szt, jałowiec - 6szt
  • Wątróbka wieprzowa - 250g
  • Słonina - 200g
  • Cebula - 1szt
  • Jajko - 3szt
  • Wino białe - 1/2 szklanki
  • Przyprawy:
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka,  papryka słodka i wędzona - po 1 łyżeczce
  • pieprz ziołowy - 2 łyżeczki, pieprz i sól - do smaku
  • Masło i bułka tarta do formy do pieczenia
Galaretka żurawinowa:
  • Sok żurawinowy 100% - 200ml
  • Żelatyna - 1,5 łyżki
  • Woda - 1/4 szklanki
  • Cukier - 1 łyżka (więcej, jeśli wolicie słodszą)
     
Pasztet piekłam w blaszce 30x12 cm.

Królika dzielimy na części - skoki tylne i przednie, comber, łaty, mostek. Zalewamy wodą, dodajemy ziele, liście laurowe i jałowiec. Gotujemy do miękkości. W szybkowarze wystarczy 30 minut, w garnku około godzinę. Po ostudzeniu obieramy dokładanie mięso.

Słoninę kroimy w grubą kostkę. Smażymy na niedużym ogniu. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy pod przykryciem, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i mięso z królika. Doprawiamy pieprzem, paprykami, gałką, dolewamy wino. Dusimy jeszcze 15 minut.

Po ostudzeniu mielimy w maszynce do mięsa 2 razy, na większych oczkach. Doprawiamy solą i w razie potrzeby pieprzem. Na końcu mieszamy z jajkami.

Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Wykładamy masę pasztetową, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze 10 minut. Studzimy.

Galaretka:
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i zostawiamy do spęcznienia. Podgrzewamy sok z cukrem. Zanim zacznie się gotować wyłączamy ogień, dodajemy żelatynę i dokładanie mieszamy. Studzimy. Kiedy galaretka lekko stężeje wylewamy ją na pasztet. Wstawiamy na noc do lodówki.

Pasztet delikatnie wyciągamy z formy (najlepiej podzielić go na 3 części).

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty