Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Pasztet z królika z żurawinową galaretką


Pasztet z królika z kwaskową żurawinową galaretką. Wygląda wspaniale i smakuje wyśmienicie. Zróbcie koniecznie na Wielkanoc!

Składniki:

  • Królik tuszka - 1szt (ok 1,5 kg)
  • Ziele angielskie - 6szt, liść laurowy - 4szt, jałowiec - 6szt
  • Wątróbka wieprzowa - 250g
  • Słonina - 200g
  • Cebula - 1szt
  • Jajko - 3szt
  • Wino białe - 1/2 szklanki
  • Przyprawy:
  • gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka,  papryka słodka i wędzona - po 1 łyżeczce
  • pieprz ziołowy - 2 łyżeczki, pieprz i sól - do smaku
  • Masło i bułka tarta do formy do pieczenia
Galaretka żurawinowa:
  • Sok żurawinowy 100% - 200ml
  • Żelatyna - 1,5 łyżki
  • Woda - 1/4 szklanki
  • Cukier - 1 łyżka (więcej, jeśli wolicie słodszą)
     
Pasztet piekłam w blaszce 30x12 cm.

Królika dzielimy na części - skoki tylne i przednie, comber, łaty, mostek. Zalewamy wodą, dodajemy ziele, liście laurowe i jałowiec. Gotujemy do miękkości. W szybkowarze wystarczy 30 minut, w garnku około godzinę. Po ostudzeniu obieramy dokładanie mięso.

Słoninę kroimy w grubą kostkę. Smażymy na niedużym ogniu. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy pod przykryciem, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojoną wątróbkę i mięso z królika. Doprawiamy pieprzem, paprykami, gałką, dolewamy wino. Dusimy jeszcze 15 minut.

Po ostudzeniu mielimy w maszynce do mięsa 2 razy, na większych oczkach. Doprawiamy solą i w razie potrzeby pieprzem. Na końcu mieszamy z jajkami.

Blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy bułka tartą. Wykładamy masę pasztetową, przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut, zdejmujemy folię i dopiekamy jeszcze 10 minut. Studzimy.

Galaretka:
Żelatynę zalewamy zimną wodą, mieszamy i zostawiamy do spęcznienia. Podgrzewamy sok z cukrem. Zanim zacznie się gotować wyłączamy ogień, dodajemy żelatynę i dokładanie mieszamy. Studzimy. Kiedy galaretka lekko stężeje wylewamy ją na pasztet. Wstawiamy na noc do lodówki.

Pasztet delikatnie wyciągamy z formy (najlepiej podzielić go na 3 części).

Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty