Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Bubble coffee - kawa z kuleczkami tapioki

Bubble coffee czyli mleczna kawa z kulkami tapioki, to napój, który przez ostatnich kilka lat stał się szalenie popularny. Samodzielne zrobienie go w domu jest bardzo proste i łatwo dostosować go do własnych preferencji smakowych. Składniki: Tapioka perełki - 2 łyżki Mleko - 300ml Espresso - 2 porcje po 30ml Syrop smakowy, u mnie kokosowy - 2 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie słodką kawę) Tapiokę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż kuleczki będą przezroczyste. Długość gotowania zależy od wielkości perełek - małe gotują się około 20 minut, duże ponad 30. Ważne, żeby perełki tapioki wrzucać do wrzątku i co jakiś czas mieszać aby się nie sklejały. Po ugotowaniu przelewamy je zimną wodą i mieszamy. Do szklanek wlewamy syrop, wkładamy kulki, zalewamy mlekiem (może być spienione). Na koniec dolewamy kawę. Jeśli chcecie zachować warstwy, espresso należy wlewać powoli po łyżeczce.  Taką kawą na pewno zaskoczycie swoich gości ;)

Babka kajmakowo ajerkoniakowa


Babka w lekko alkoholowym wydaniu - z dodatkiem ajerkoniaku i ajerkoniakowym lukrem. Kajmak nadaje pięknego koloru i karmelowego smaku. Babka jest wilgotna, puszysta i dość słodka. 

Składniki:

Babka:
  • Mąka pszenna - 300g
  • Jajka - 3szt
  • Olej - 100ml (+ do nasmarowania foremki)
  • Cukier - 100g
  • Masa kajmakowa (lejąca) - 150g
  • Ajerkoniak (lub adwokat) - 100ml
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Nasączenie:
  • Ajerkoniak (lub adwokat) - 1 łyżka
  • Woda (przegotowana, ostudzona) - 2 łyżki
Lukier ajerkoniakowy:
  • Ajerkoniak (lub adwokat) - 1 - 1,5 łyżki
  • Cukier puder - 3 łyżki

 

Jajka ubijamy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy olej, mąkę z proszkiem, kajmak i ajerkoniak. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy na babkę i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut.

Po upieczeniu zostawiamy w formie przez 15 minut. Potem wyciągamy babkę z formy i wkładamy ponownie. Nakłuwamy drewnianym patyczkiem do szaszłyków lub nożem. Przygotowujemy nasączenie: ajerkoniak mieszamy z przegotowaną wodą. Polewamy. Dzięki temu babka pozostanie bardzo wilgotna.

Po ostudzeniu babki wyjmujemy ją z formy. Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z ajerkoniakiem. Najlepiej dodawać ajerkoniak porcjami. Lukier powinien być lejący, ale dość gęsty. Babkę polewamy lukrem.


 

 

Komentarze

  1. ostatnio robiłam podobną i bardzo mi smakowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fajny przepis - można modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami i zawsze wychodzi pyszna!

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty