Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Babka kajmakowo ajerkoniakowa


Babka w lekko alkoholowym wydaniu - z dodatkiem ajerkoniaku i ajerkoniakowym lukrem. Kajmak nadaje pięknego koloru i karmelowego smaku. Babka jest wilgotna, puszysta i dość słodka. 

Składniki:

Babka:
  • Mąka pszenna - 300g
  • Jajka - 3szt
  • Olej - 100ml (+ do nasmarowania foremki)
  • Cukier - 100g
  • Masa kajmakowa (lejąca) - 150g
  • Ajerkoniak (lub adwokat) - 100ml
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Nasączenie:
  • Ajerkoniak (lub adwokat) - 1 łyżka
  • Woda (przegotowana, ostudzona) - 2 łyżki
Lukier ajerkoniakowy:
  • Ajerkoniak (lub adwokat) - 1 - 1,5 łyżki
  • Cukier puder - 3 łyżki

 

Jajka ubijamy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy olej, mąkę z proszkiem, kajmak i ajerkoniak. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.

Ciasto wlewamy do natłuszczonej blachy na babkę i pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut.

Po upieczeniu zostawiamy w formie przez 15 minut. Potem wyciągamy babkę z formy i wkładamy ponownie. Nakłuwamy drewnianym patyczkiem do szaszłyków lub nożem. Przygotowujemy nasączenie: ajerkoniak mieszamy z przegotowaną wodą. Polewamy. Dzięki temu babka pozostanie bardzo wilgotna.

Po ostudzeniu babki wyjmujemy ją z formy. Przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z ajerkoniakiem. Najlepiej dodawać ajerkoniak porcjami. Lukier powinien być lejący, ale dość gęsty. Babkę polewamy lukrem.


 

 

Komentarze

  1. ostatnio robiłam podobną i bardzo mi smakowała

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fajny przepis - można modyfikować zgodnie ze swoimi upodobaniami i zawsze wychodzi pyszna!

      Usuń

Prześlij komentarz

Przepisy kulinarne

Popularne posty