Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Steki w marynacie piwno-kawowej z syropem klonowym


Składniki:

  • Wołowina na stek - 600g  - kupiłam już gotowe mięso Rostbef dojrzewający 18 dni - pokrojony w cienkie plastry (ok. 2,5cm)
  • Marynata:
  • Piwo ciemne - 200ml
  • Kawa - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 3 łyżki
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Cytryna - 1szt

Kawę zaparzamy w ok pół szklanki wody. Kiedy ostygnie przelewamy przez filtr (można oczywiście użyć espresso). Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Mieszamy kawę, piwo, skórkę z cytryny (można też dodać sok z 1 połówki), syrop klonowy, sambal oelek i cynamon.

Mięso marynujemy w lodówce całą noc.



Wyciągamy z lodówki co najmniej na godzinę przed grillowaniem, aby miało temperaturę pokojową.
Po wyciągnięciu z marynaty wycieramy papierowym ręcznikiem. 2. Ja korzystałam z grilla elektrycznego, można smażyć też na patelni grillowej lub, w sezonie, na grillu tradycyjnym.

Na mocno nagrzany grill kładziemy mięso i smażymy po 3 minuty z obu stron (po 4 minuty jeśli lubicie mocno wysmażony).

Odstawiamy na ok 2 minuty.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty