Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Steki w marynacie piwno-kawowej z syropem klonowym


Składniki:

  • Wołowina na stek - 600g  - kupiłam już gotowe mięso Rostbef dojrzewający 18 dni - pokrojony w cienkie plastry (ok. 2,5cm)
  • Marynata:
  • Piwo ciemne - 200ml
  • Kawa - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 3 łyżki
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Cytryna - 1szt

Kawę zaparzamy w ok pół szklanki wody. Kiedy ostygnie przelewamy przez filtr (można oczywiście użyć espresso). Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Mieszamy kawę, piwo, skórkę z cytryny (można też dodać sok z 1 połówki), syrop klonowy, sambal oelek i cynamon.

Mięso marynujemy w lodówce całą noc.



Wyciągamy z lodówki co najmniej na godzinę przed grillowaniem, aby miało temperaturę pokojową.
Po wyciągnięciu z marynaty wycieramy papierowym ręcznikiem. 2. Ja korzystałam z grilla elektrycznego, można smażyć też na patelni grillowej lub, w sezonie, na grillu tradycyjnym.

Na mocno nagrzany grill kładziemy mięso i smażymy po 3 minuty z obu stron (po 4 minuty jeśli lubicie mocno wysmażony).

Odstawiamy na ok 2 minuty.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty