Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pasta z pieczonego łososia z koperkiem

Pyszna i zdrowa pasta kanapkowa z łososiem i koperkiem. To świetny przepis na konkretne śniadanie. Składniki: Łosoś - 250g Olej - 1 łyżeczka Jajko - 2szt Ogórek kiszony - 1szt duża Majonez - 1 łyżka Musztarda - 1 łyżeczka Sok z cytryny - 1/2 łyżeczki Sól i pieprz - do smaku Koperek siekany - 1 łyżka Łososia smarujemy olejem. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po lekkim ostudzeniu łososia rozgniatamy widelcem. Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu kroimy w kostkę. Ogórka kiszonego kroimy w drobną kostkę.  Łączymy łososia, jajka, ogórka, majonez, musztardę i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Pastę podajemy po schłodzeniu.  

Steki w marynacie piwno-kawowej z syropem klonowym


Składniki:

  • Wołowina na stek - 600g  - kupiłam już gotowe mięso Rostbef dojrzewający 18 dni - pokrojony w cienkie plastry (ok. 2,5cm)
  • Marynata:
  • Piwo ciemne - 200ml
  • Kawa - 1 łyżeczka
  • Syrop klonowy - 3 łyżki
  • Sambal oelek - 1 łyżeczka
  • Cynamon - 1/2 łyżeczki
  • Cytryna - 1szt

Kawę zaparzamy w ok pół szklanki wody. Kiedy ostygnie przelewamy przez filtr (można oczywiście użyć espresso). Cytrynę sparzamy i ścieramy z niej skórkę. Mieszamy kawę, piwo, skórkę z cytryny (można też dodać sok z 1 połówki), syrop klonowy, sambal oelek i cynamon.

Mięso marynujemy w lodówce całą noc.



Wyciągamy z lodówki co najmniej na godzinę przed grillowaniem, aby miało temperaturę pokojową.
Po wyciągnięciu z marynaty wycieramy papierowym ręcznikiem. 2. Ja korzystałam z grilla elektrycznego, można smażyć też na patelni grillowej lub, w sezonie, na grillu tradycyjnym.

Na mocno nagrzany grill kładziemy mięso i smażymy po 3 minuty z obu stron (po 4 minuty jeśli lubicie mocno wysmażony).

Odstawiamy na ok 2 minuty.


Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty