Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Deser z mango, bezami i ryżem preparowanym

  Egzotyczny deser w pucharkach z mango i brzoskwiniami. Delikatny krem z mascarpone świetnie komponuje się z chrupiącym ryżem preparowanym i słodkimi bezami. Składniki: Owoce: Mango - 1szt Brzoskwinia - 2szt Ewentualnie cukier - do smaku Krem: Mascarpone - 180g Śmietanka kremówka - 150ml Cukier puder - 1 łyżka Dodatkowo: Ryż preparowany - 30g Bezy - 30g Mango obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Brzoskwinie też kroimy, zostawiamy kilka kawałków do dekoracji. Owoce podgrzewamy, aż się rozpadną. Miksujemy dokładnie blenderem. W razie potrzeby dodajemy odrobinę cukru. Owoce schładzamy w lodówce. Mieszamy zimną śmietankę z mascarpone i cukrem pudrem. Całość miksujemy. Rozpoczynamy od najmniejszych obrotów, zwiększamy aż do najwyższych. Krem schładzamy w lodówce. Gdy krem i owoce są schłodzone, składamy deser. Szykujemy 4 pucharki lub szklaneczki. Na dno dajemy trochę owoców, na to krem, ryż preparowany, pokruszone bezy, znów owoce, pokruszone bezy i kawałki owoców. Podajemy od razu....

Focaccia z pieczarkami, rozmarynem i mozarellą


Miękki puszysty włoski chlebek z chrupiącą skórką, obsypany gruboziarnistą solą.

Składniki na 2 foremki okrągłe 25-30cm:

          Na ciasto:

  • Mąka - 700g
  • Woda - ok 380ml
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 3 łyżeczki
  • Oliwa - 3 łyżki
  • Rozmaryn świeży - 2 gałązki
  • Drożdże świeże - 20g

    Dodatkowo:
  • Pieczarki - 300g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Mozzarella - 1 kulka (125g)
  • Rozmaryn świeży - 3 gałązki
  • Sól gruboziarnista - do obsypania
  • Oliwa



W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.

W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy na oleju, aż zmiękną. Pieczarki można opcjonalnie posypać pieprzem.

Po godzinie ciasto dzielimy na pół i wykładamy do dwóch natartych oliwą okrągłych foremek. Najlepiej robić to rękami nasmarowanymi oliwą. Ciasto u góry też smarujemy oliwą i odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.



W wyrośniętym cieście robimy dziurki palcem.  


Do każdej dziurki wkładamy kawałek mozzarelli. 


Dziurki przykrywamy smażonymi pieczarkami. Całość posypujemy pokrojonym świeżym rozmarynem i gruboziarnistą solą. Sól nie tylko dodajemy smaku, ale też pięknie się prezentuje na wypieku.


Pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.
Focaccia najlepsza jest od razu po upieczeniu, ale można ją jeść również następnego dnia.
Najlepiej smakuje w towarzystwie oliwy z oliwek lub dobrego oleju. Ja podałam ją z olejem orzechowym.  



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty