Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Pieczona owsianka z twarogiem i truskawkami

Płatki owsiane, twaróg i słodkie truskawki - pyszne i konkretne śniadanie idealne na weekendowy poranek lub do zabrania do pracy. Składniki: Twaróg (u mnie półtłusty) - 250g Płatki owsiane - 100g Jajka - 2szt Jogurt naturalny - 4 łyżki Cukier waniliowy - 2 łyżki (lub inne słodziwo) Skórka pomarańczowa kandyzowana - 1 łyżeczka (opcjonalnie) Truskawki - 120g (mogą być mrożone) Tłuszcz do nasmarowania foremek - u mnie odrobina masła klarowanego Twaróg ugniatamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, jogurt i blendujemy na gładko. Dodajemy płatki owsiane, skórkę pomarańczową i pokrojone truskawki.  Szykujemy 2 kokilki - smarujemy je tłuszczem. Używałam masła klarowanego, ale może być także zwykły olej. Wlewamy porcję owsianki.  Zapiekamy w 180 stopniach po 30 minut. Podajemy od razu na ciepło lub jemy po ostudzeniu.

Focaccia z pieczarkami, rozmarynem i mozarellą


Miękki puszysty włoski chlebek z chrupiącą skórką, obsypany gruboziarnistą solą.

Składniki na 2 foremki okrągłe 25-30cm:

          Na ciasto:

  • Mąka - 700g
  • Woda - ok 380ml
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 3 łyżeczki
  • Oliwa - 3 łyżki
  • Rozmaryn świeży - 2 gałązki
  • Drożdże świeże - 20g

    Dodatkowo:
  • Pieczarki - 300g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Mozzarella - 1 kulka (125g)
  • Rozmaryn świeży - 3 gałązki
  • Sól gruboziarnista - do obsypania
  • Oliwa



W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.

W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy na oleju, aż zmiękną. Pieczarki można opcjonalnie posypać pieprzem.

Po godzinie ciasto dzielimy na pół i wykładamy do dwóch natartych oliwą okrągłych foremek. Najlepiej robić to rękami nasmarowanymi oliwą. Ciasto u góry też smarujemy oliwą i odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.



W wyrośniętym cieście robimy dziurki palcem.  


Do każdej dziurki wkładamy kawałek mozzarelli. 


Dziurki przykrywamy smażonymi pieczarkami. Całość posypujemy pokrojonym świeżym rozmarynem i gruboziarnistą solą. Sól nie tylko dodajemy smaku, ale też pięknie się prezentuje na wypieku.


Pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.
Focaccia najlepsza jest od razu po upieczeniu, ale można ją jeść również następnego dnia.
Najlepiej smakuje w towarzystwie oliwy z oliwek lub dobrego oleju. Ja podałam ją z olejem orzechowym.  



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty