Miękki puszysty włoski chlebek z chrupiącą skórką, obsypany gruboziarnistą solą.
Składniki na 2 foremki okrągłe 25-30cm:
Na ciasto:
-
Mąka - 700g
-
Woda - ok 380ml
-
Sól - 1 łyżeczka
-
Cukier - 3 łyżeczki
-
Oliwa - 3 łyżki
-
Rozmaryn świeży - 2 gałązki
-
Drożdże świeże - 20g
Dodatkowo:
-
Pieczarki - 300g
-
Olej - 1 łyżeczka
-
Mozzarella - 1 kulka (125g)
-
Rozmaryn świeży - 3 gałązki
-
Sól gruboziarnista - do obsypania
-
Oliwa
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Mieszamy z resztą składników na
ciasto i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą i
odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić
objętość.
W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy na oleju, aż zmiękną. Pieczarki można opcjonalnie posypać pieprzem.
Po godzinie ciasto dzielimy na pół i wykładamy do dwóch natartych oliwą
okrągłych foremek. Najlepiej robić to rękami nasmarowanymi oliwą.
Ciasto u góry też smarujemy oliwą i odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.
W wyrośniętym cieście robimy dziurki palcem.
Do każdej dziurki wkładamy kawałek mozzarelli.
Dziurki przykrywamy smażonymi pieczarkami. Całość posypujemy pokrojonym świeżym rozmarynem i gruboziarnistą solą. Sól nie tylko dodajemy smaku, ale też pięknie się prezentuje na wypieku.
Pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.
Focaccia najlepsza jest od razu po upieczeniu, ale można ją jeść również następnego dnia.
Najlepiej smakuje w towarzystwie oliwy z oliwek lub dobrego oleju. Ja podałam ją z olejem orzechowym.
Komentarze
Prześlij komentarz