Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Krokiety z pieczarkami, mozzarellą i Grana Padano

Krokiety z pieczarkami, aromatycznym, intensywnym serem dojrzewającym i ciągnącą się mozzarellą. Koniecznie wypróbujcie taką wariację krokietów! Składniki: Naleśniki - 8-10 sztuk: Mąka pszenna - 360g Jajko - 3szt Woda - 1,5 szklanki Mleko - 370ml Cukier - 1 płaska łyżeczka Sól - szczypta Olej do smażenia Farsz: Pieczarki - 700g Cebula - 2szt Olej - 1 łyżeczka Sól i pieprz do smaku Mozzarella - 250g (2 kulki) Grana Padano tarty - 4 łyżki Chipotle suszone, mielone - 1/2 łyżeczki Do panierowania: Mąka pszenna Bułka tarta Jajko - 2szt Olej do smażenia krokietów Składniki na naleśniki: mąkę, jajka, wodę, mleko, cukier i sól dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie znów mieszamy i możemy smażyć. Patelnię smarujemy lekko olejem, nalewamy porcję ciasta i smażymy z obu stron. Naleśniki powinny być cienkie. Po usmażeniu naleśniki układamy jeden na drugim i pozostawiamy do ostudzenia. Szykujemy farsz. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Na oleju smażymy...

Focaccia z pieczarkami, rozmarynem i mozarellą


Miękki puszysty włoski chlebek z chrupiącą skórką, obsypany gruboziarnistą solą.

Składniki na 2 foremki okrągłe 25-30cm:

          Na ciasto:

  • Mąka - 700g
  • Woda - ok 380ml
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 3 łyżeczki
  • Oliwa - 3 łyżki
  • Rozmaryn świeży - 2 gałązki
  • Drożdże świeże - 20g

    Dodatkowo:
  • Pieczarki - 300g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Mozzarella - 1 kulka (125g)
  • Rozmaryn świeży - 3 gałązki
  • Sól gruboziarnista - do obsypania
  • Oliwa



W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.

W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy na oleju, aż zmiękną. Pieczarki można opcjonalnie posypać pieprzem.

Po godzinie ciasto dzielimy na pół i wykładamy do dwóch natartych oliwą okrągłych foremek. Najlepiej robić to rękami nasmarowanymi oliwą. Ciasto u góry też smarujemy oliwą i odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.



W wyrośniętym cieście robimy dziurki palcem.  


Do każdej dziurki wkładamy kawałek mozzarelli. 


Dziurki przykrywamy smażonymi pieczarkami. Całość posypujemy pokrojonym świeżym rozmarynem i gruboziarnistą solą. Sól nie tylko dodajemy smaku, ale też pięknie się prezentuje na wypieku.


Pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.
Focaccia najlepsza jest od razu po upieczeniu, ale można ją jeść również następnego dnia.
Najlepiej smakuje w towarzystwie oliwy z oliwek lub dobrego oleju. Ja podałam ją z olejem orzechowym.  



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty