Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Rose matcha latte

Bogata w antyoksydanty zielona herbata matcha w wersji latte z dodatkiem syropu różanego. To połączenie to idealny balans smaków i do tego rewelacyjny wygląd! Składniki na 1 porcję: Matcha - 2g Mleko (krowie lub roślinne) - 150ml Syrop różany (u mnie domowy) - 1 łyżka Cukier różany do dekoracji Będzie ci także potrzebny chasen lub spieniacz do mleka. Sproszkowaną herbatę przesiewamy przez sitko. Zalewamy wodą (około 100ml) o temperaturze 80 stopni. Mieszamy chasenem lub spieniaczem do mleka.  Mleko podgrzewamy i spieniamy, aby powstała gęsta pianka. Do szklanki nalewamy syrop różany, powoli wlewamy mleko. Następnie delikatnie wlewamy zieloną herbatę, najlepiej lać po łyżce opartej o wewnętrzną stronę szklanki. Dzięki temu powstanie zielona warstwa pomiędzy mlekiem a mleczną pianką. Całość dekorujemy różanym cukrem. W lecie herbatę można podać na zimno - bez podgrzewania mleka i z dodatkiem kostek lodu.  

Focaccia z pieczarkami, rozmarynem i mozarellą


Miękki puszysty włoski chlebek z chrupiącą skórką, obsypany gruboziarnistą solą.

Składniki na 2 foremki okrągłe 25-30cm:

          Na ciasto:

  • Mąka - 700g
  • Woda - ok 380ml
  • Sól - 1 łyżeczka
  • Cukier - 3 łyżeczki
  • Oliwa - 3 łyżki
  • Rozmaryn świeży - 2 gałązki
  • Drożdże świeże - 20g

    Dodatkowo:
  • Pieczarki - 300g
  • Olej - 1 łyżeczka
  • Mozzarella - 1 kulka (125g)
  • Rozmaryn świeży - 3 gałązki
  • Sól gruboziarnista - do obsypania
  • Oliwa



W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość.

W tym czasie pieczarki kroimy w plasterki i przesmażamy na oleju, aż zmiękną. Pieczarki można opcjonalnie posypać pieprzem.

Po godzinie ciasto dzielimy na pół i wykładamy do dwóch natartych oliwą okrągłych foremek. Najlepiej robić to rękami nasmarowanymi oliwą. Ciasto u góry też smarujemy oliwą i odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia.



W wyrośniętym cieście robimy dziurki palcem.  


Do każdej dziurki wkładamy kawałek mozzarelli. 


Dziurki przykrywamy smażonymi pieczarkami. Całość posypujemy pokrojonym świeżym rozmarynem i gruboziarnistą solą. Sól nie tylko dodajemy smaku, ale też pięknie się prezentuje na wypieku.


Pieczemy w 220 stopniach przez 25 minut.
Focaccia najlepsza jest od razu po upieczeniu, ale można ją jeść również następnego dnia.
Najlepiej smakuje w towarzystwie oliwy z oliwek lub dobrego oleju. Ja podałam ją z olejem orzechowym.  



Komentarze

Przepisy kulinarne

Popularne posty